Waalse kerk in Europa

BREDA - De Waalse Kerk in Breda heeft altijd al veel connecties gehad met Europa. In 1440 is de kapel gebouwd in opdracht van Johanna van Polanen en genoemd naar St. Wendelinus, die vooral ook geëerd werd door de moeder van Johanna, Odilia van Salm. Door het leven de heilige Wendelinus is er meteen al een relatie met Europa. Aan de hand van een powerpoint-presentatie en ander beeldmateriaal wordt de geschiedenis van zowel de Waalse Kerk als van St. Wendelinus tijdens de Open Monumentendagen in beeld gebracht.

Aan de hand van illustraties en teksten wordt de bezoeker meegenomen in het ontstaan van de Waalse Kerken in Nederland door de komst van de hugenoten in een periode waarin het in Europa erg onrustig was gedurende de Opstand (de Tachtigjarige Oorlog). Een geschiedkundige presentatie met een actueel tintje: “450 jaar geleden: Religieuze vluchtelingen in Europa”.

Voor de kinderen is er gelegenheid om creatief aan de slag te gaan met een kleurplaat van de Waalse Kerk.

Beide presentaties en activiteiten zijn een initiatief van de stichting Historisch Breda, die bekend staat om de cursus ‘De historie van Breda voor beginners’ en de vervolgcursus. Belangstellenden kunnen tijdens de Open Monumentendagen meer informatie krijgen over deze cursus. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om zich meteen voor de cursus aan te melden die - inmiddels voor de negende keer - gehouden wordt in maart 2019, waarbij de historische Waalse Kerk als ‘collegezaal’ zal fungeren.

Verder in de Waalse Kerk de tentoonstelling van schilderijen onder de titel: Het Begijnhof door de ogen van Bredase kunstenaars, georganiseerd door “hofdame” Cora van Beek.

Op zaterdag van The Old Fashionband de muzikale omlijsting verzorgen.

De Waalse Kerk is op zaterdag 8 september gratis toegankelijk van 11.00u tot 17.00u en op zondag 9 september van 13.00u tot 17.00u. [l]