Twee vrijwilligers van Breda Gelijk die door de hoge drempel het pand niet binnen kunnen. FOTO JEANET NOTTEN
Twee vrijwilligers van Breda Gelijk die door de hoge drempel het pand niet binnen kunnen. FOTO JEANET NOTTEN Jeanet Notten

Week van de Toegankelijkheid in Breda

BREDA - Elk jaar vindt in de eerste week van oktober de Week van de Toegankelijkheid plaats. Mensen met een beperking en belangenbehartigers vragen dan aandacht voor toegankelijkheid en het feit dat mensen met een beperking net als iedereen willen meedoen in de samenleving.

Het gaat daarbij niet alleen om fysieke toegankelijkheid, maar ook om toegankelijke informatie en een prettige omgang met elkaar.

Thema 2018

Vrije tijd moet iedereen naar eigen keuze kunnen doorbrengen. Naar een pretpark, concert, expositie of sportevenement. Eropuit, winkelen, naar theater of luieren in het park. Toegankelijk, zonder belemmeringen. Met het motto ‘Lekker vrij! Doen wat je zelf wilt’ vraagt de Week van de Toegankelijkheid 2018 aandacht voor toegankelijk recreëren.

Activiteiten

De aftrap in Breda is op 29 september met de knaller NAC-PSV. Beide clubs hebben vanouds al een sterke betrokkenheid bij mensen met een beperking. De vraag voor medewerking hieraan was dan ook snel geregeld. De voetballers en arbitrage worden naar het veld begeleid door 25 kinderen met een beperking. In de pauze gaan de kinderen ook doeltrappen nemen. Een super beleving voor de kinderen, die zich er nu al helemaal op verheugen.

Projectweek Vitalis college

Breda Gelijk werkt samen met Rollwithus in een projectweek bij het Vitalis college. Inzicht en bewustwording staan hier centraal. Wat betekent het om met een beperking te leven en hoe zie je dit in het licht van je toekomstige beroep? Ook wordt voorlichting gegeven over wat het is om op te groeien als jonge mantelzorger en hoe je hier als professional oog voor moet hebben.

Rondgang met de raad

We gaan op 4 oktober een reisje maken met de raad in de Bredase binnenstad waarbij toegankelijk recreëren het motto is. Toegankelijkheid is in toenemende mate een aandachtsgebied van de Bredase politiek. We gaan op pad met de vraag: Hoe staan de zaken op het gebied van toegankelijk recreëren er voor in Breda?

Op 5 oktober vindt er bij Sprint de jaarlijkse sportdag plaats waarbij kinderen met en zonder beperking samen sporten. Ook wil men extra aandacht voor een gezonde levensstijl voor mensen met een beperking of chronische ziekte. [l]