Gedenkplek in Santa Lucia.
Gedenkplek in Santa Lucia. Piet den Blanken

Opening expositie over Gualtemala in Mondiaal Centrum Breda

BREDA - Twee Brabanders, Piet den Blanken en Mario Coolen, vertellen over hun betrokkenheid bij rechtszaak tegen Guatemalteekse staat.

Meer dan honderd mannen en vrouwen door doodseskaders opgepakt en voorgoed verdwenen: het gebeurde in de periode 1980-1983 in Santa Lucía Cotzumalguapa, een stadje aan de tropische zuidkust van Guatemala. Alle slachtoffers waren betrokken geweest bij een staking op de suikerrietplantages. Uit angst voor represailles hulden de familieleden van de verdwenen personen zich jarenlang in een angstig zwijgen en nooit werden de daders vervolgd.

Om de stilte rond het drama van Santa Lucía te doorbreken trok fotograaf Piet den Blanken uit Breda naar Guatemala. Hij maakte er indringende portretten van de familieleden van de slachtoffers. Heftig zijn de beelden van brandende suikerrietvelden, de door ratten aangevreten persoonsbewijzen van wie werden ontvoerd en de opnamen van politiearchieven en massagraven waar familieleden wanhopig zoeken naar sporen van hun vermiste geliefden.

Dank zij het werk van Piet den Blanken kwam de verdwenen generatie van Santa Lucía ‘opnieuw in beeld’. Zijn foto’s werden ook opgenomen in de drie gedenkboeken die de nabestaanden van Santa Lucía schreven met de verhalen van hun ontvoerde familieleden. De uit Nuenen afkomstige theoloog Mario Coolen werkte acht jaar in Santa Lucía en hij ondersteunde de families van de slachtoffers bij het op schrift stellen van de levensverhalen.

De foto’s van Piet den Blanken en de drie gedenkboeken hebben de basis gelegd voor de aanklacht die de families van Santa Lucía vorig jaar hebben ingediend tegen de Guatemalteekse staat bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten in Washington en daar op 1 oktober 2018 zal worden behandeld. Guatemala zit nog steeds gevangen in een web van straffeloosheid en daarom is een beroep op de internationale rechtsgemeenschap van onschatbare waarde.

Piet den Blanken en Mario Coolen: twee ‘Brabanders over de grens’ van wie het leven in het teken heeft gestaan van de internationale solidariteit. Aan hun betrokkenheid is het danken dat het vergeten drama van Santa Lucía opnieuw in beeld komt en nu hoog op de internationale agenda staat.

De expositie met foto’s van Piet den Blanken is vanaf 19 oktober tot 20 november dagelijks te zien in het Mondiaal centrum in Breda, Roland Holststraat 71 4819 HP Breda. De deur staat open; voor groepen en klassen graag op afspraak. Na afloop van de openingsbijeenkomst op 19 oktober wordt een Marokkaanse couscous maaltijd aangeboden, tegen een geringe vergoeding. Aanmelding daarvoor wordt wel op prijs gesteld.

Voor nadere informatie: Wilbert Willems, 05-51381780; e-mail voorzitter@mondiaalcentrumbreda.nl. Website www.mondiaalcentrumbreda.nl. [l]