Bijna elke loper werd door dit duo persoonlijk aangemoedigd tijdens de tien kilometer. FOTO WIJNAND NIJS
Bijna elke loper werd door dit duo persoonlijk aangemoedigd tijdens de tien kilometer. FOTO WIJNAND NIJS Foto: Wijnand Nijs

Singelloop weer een sportief familiefeest

BREDA - Editie 2018 van de Bredase Singelloop heeft officieel het deelnemersrecord verbroken. Op de Claudius Prinsenlaan gaan verdeeld over alle afstanden in totaal 18.885 deelnemers van start.

DOOR WIJNAND NIJS

"Dat is een all time record", bevestigt Flip Kitslaar van de organisatie. Met deze kleine 19.000 deelnemers is niet het maximale aantal bereikt, geeft hij aan. "Er zit zeker nog wel rek in. Er wordt nu geroepen dat we er twintigduizend willen in 2020, maar we weten niet waar de rek zit. Wellicht dat we kunnen doorgroeien naar tussen de twintig- en vijfentwintigduizend deelnemers. Maar dat is geen doel op zich."

7 oktober 2018 blijkt een ideale loopdag. De temperatuur is niet al te hoog, maar wel dermate lekker dat het publiek ook in grote getale naar de Bredase binnenstad komt om de deelnemers aan te moedigen. Die krijgen daarbij hulp van meer dan 35 officiële bandjes, dj's, orkestjes of fanfares die traditiegetrouw de deelnemers vooruit helpen.

Goede doelen

Onder de deelnemers is een flink aantal dat zich inspant voor het goede doel. Een groep van meer dan zeventig deelnemers loopt liefst alle afstanden van de Singelloop, zestig halen uiteindelijk van alle afstanden de eindstreep. Ze zamelen daarmee meer dan 35-duizend euro in voor twee goede doelen: Driving Nurses, dat hulp biedt aan jonge moeders in Afrika, en de stichting Ushersyndroom (erfelijke progressieve blind- én doofheid bij kinderen). Hier staan ze op het bordes van de Rabobank aan het Kloosterplein. Ook Team Bram zamelt flink in voor onderzoek naar de ziekte van Pompe, bijna dertigduizend euro.

160 keer NAC

NAC en de Singelloop zijn altijd al met elkaar verbonden geweest. Er zijn jaren geweest dat de selectie vrolijk meeliep. Dat zit er tegenwoordig niet meer in. Maar de jeugdelftallen lopen probleemloos mee. Meer dan 160 talentjes hobbelen over de kinderkopjes over de finish.

De Singelloop is maar voor een klein aantal hardlopers een echte wedstrijd. Zij mengen zich in de strijd om de medailles op de verschillende afstanden. Het merendeel van de bijna negentienduizend lopers is recreant. Zij weten zich gesteund door het publiek, dat soms rijen dik langs het parcours staat. Zoals bij Café de Beyerd in de Boschstraat. Daar daalt het geklater van het applaus als een warme deken over de lopers.

In de Boschstraat vieren ook twee jonge toeschouwers hun eigen aanmoedigingsfeestje. Met een bord 'Je bent er bijna' in de hand lezen ze de namen op de borstnummers van de deelnemers, om die vervolgens enthousiast uit te schreeuwen. "Kom op Jos!" Om vrolijk van te worden.

Halve marathon

De halve marathon is sportief gezien het paradepaardje van het evenement. De afstand is al jarenlang het speelveld van Afrikaanse toppers in spé. Ook dit jaar weer. De exotische namen uit Kenia, Eritrea en Ethiopië domineren de topzes. Tesfay uit Eritrea is de snelste, in net iets meer dan een uur. [l]

Meer foto's op pagina 14