Nog een keer voor de klas mijnheer Frank Jankowski. FOTO WIM VERMEEREN G.M.M.
Nog een keer voor de klas mijnheer Frank Jankowski. FOTO WIM VERMEEREN G.M.M. Wim Vermeeren G.M.M.

Scholenproject Leven in een vrij land

BREDA - Voor het derde achtereenvolgend jaar organiseerde het Generaal Maczek Museum in het Vissers­­kot in het Wilhelminapark, nabij de "Poolse" tank een Pop-up-Tankproject met als titel "Bevrijding Breda → Vrijheid anno 2018".

Met de leerlingen van groep 8 werd gesproken over Vrede en Vrijheid, een thema dat perfect aansloot op het bevrijdingsweekend in Breda.

Dat deze week daar bewust voor werd uitgekozen behoeft geen uitleg en was een prima gelegenheid om de kinderen bewust te maken van wat het betekende om vrij te zijn en in vrede met elkaar te leven.

Na vijf dagen “lesgeven” zit het Pop-up-tankproject 2018 in het Visserskot er weer op.

Men kan terugkijken op een geslaagde week waarin 15 groepen van leerlingen van groep 8 van de diverse basisscholen werden verwelkomd.

Vrijwilligers van het Generaal Maczek Museum draaiden een film, speciaal voor de jeugd gemaakt, waarin ze de opkomst van het Duitse Rijk zagen en de daarop volgende 2e Wereldoorlog. De film liet zien dat de vrijheid langzaam ontnomen werd.

Het tweede deel van de film ging over de bevrijding van Nederland door de Geallieerde troepen, met bijzondere aandacht natuurlijk voor de bevrijding van Breda door de 1e Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek.

Na deze film, “Voor jouw en onze Vrijheid”, werd er aan de kinderen gevraagd: “wat zouden jullie doen als je niet meer op facebook mag, niet meer mag whatsappen”. Met andere woorden als je niet meer vrij zou zijn.

Er volgde dan een discussie, waarbij de kinderen tot het besef kwamen dat vrijheid niet zo maar iets is wat is komen aanwaaien, je moet er moeite voor doen om vrij te zijn en ook om dit te behouden.

Aansluitend hierop werd er een nog korte film gedraaid over de Koude Oorlog; de reden waarom de Poolse soldaten niet meer naar Polen konden terugkeren, met uiteindelijk de val van de Muur hetgeen resulteerde in het einde van de Russische bezetting en vrijheid van de Oostbloklanden waar onder Polen.

De vrijwilligers hopen dan ook dat de kinderen aan het denken zijn geslagen.

Ook de juffen, meesters en meegekomen ouders namen zo nu en dan enthousiast deel aan de discussies die gevoerd werden met de ongeveer 400 leerlingen die te voet of op de fiets door weer en wind het Visserskot aan het Wilhelminapark hadden bezocht.

Mede dankzij een sponsoractie waardoor er een loterij kon worden opgezet, werd er per groep een aardig prijsje verloot.

Bij het afscheid mochten de bezoekers nog een magneetbutton van het Generaal Maczek Museum mee naar huis nemen. [l]