De St. Hubertuskapel in Strijbeek bestaat 500 jaar. Dat wordt zaterdag 3 november gevierd. FOTO HENK BAKKER
De St. Hubertuskapel in Strijbeek bestaat 500 jaar. Dat wordt zaterdag 3 november gevierd. FOTO HENK BAKKER Henk Bakker

Strijbeek viert 500 jaar St. Hubertuskapel

STRIJBEEK - Met een eucharistieviering en de zegening van de zogenaamde Hubkesbroodjes viert Strijbeek op zaterdag 3 november het 500 jarig bestaan van de St. Hubertuskapel. Om 13.30 uur wordt in en voor de kapel de eucharistieviering gehouden. Dit is afhankelijk van het weer. Aansluitend wordt de Strijbeekse kermis geopend.

De voorganger van de huidige St. Hubertuskapel werd gebouwd in 1518. Ze was betrekkelijk groot: 22 meter lang en 15 meter groot en deed dan ook dienst als kerkje, een zogenaamde kwartkerk. In de middeleeuwen was dat een parochiekerk die een kwart van cijns (belastingen) afdroeg. Omstreeks die tijd had de plaats 157 inwoners.

Maria-altaar

In 1872 werd de kapel te groot bevonden en ze werd afgebroken. De bakstenen ervan werden gebruikt om de huidige kapel te bouwen, naar een ontwerp van P.J. Stoffers. In de voorgevel is een klokkenstoeltje ingebouwd, waarin een in 1756 gegoten klok hangt. Het interieur van het gebouwtje bevat een Maria-altaar en enkele glas-in-loodramen die episoden uit het leven van de Heilige Hubertus uitbeelden. [l]