Afbeelding
Foto: Natuur in Breda / Twitter

Faunapassages Emerparklaan en Westerhagelaan klaar

BREDA - Aan de Emerparklaan en Westerhagelaan zijn afgelopen weekend de laatste faunapassages aangelegd. In totaal heeft de gemeente Breda dit jaar twaalf faunapassages aangelegd om verschillende natuurgebieden in en om de stad met elkaar te verbinden.


DOOR GUUS ARNOUTS

De aanleg nam drie weken in beslag, maar dan heb je ook wat volgens ecoloog Wouter Schuitema die verantwoordelijk is voor de aanleg van tunnels of 'duikers' onder de wegen.

Hoewel de natuur zich lastig laat dirigeren kunnen de tunnels al een heel verschil maken tussen een dode of levende marter, haas of vos. "De dieren worden in een soort trechter of fuik naar de het oversteekpunt geleid. Dat gebeurt met een zigzaggend hekwerk", vertelt Schuitema. "Het gaat dan vooral om kleinere zoogdieren. Vooral met de wezel en de hermelijn gaat het niet goed, die dieren hebben een veilige oversteekplaats echt nodig." Ook padden, volgens Schuitema nogal 'domme dieren', laten zich makkelijk door een wand of hek leiden.
Om het dierenverkeer in de tunnels te meten, plaatsen Schuitema en zijn collega's camera's. "Zo kunnen we goed monitoren wie de tunnel allemaal gebruikt. En met succes, het is niet zo dat er nooit een dier door de tunnel loopt. Natuurlijk wordt er weleens een dier overreden, maar over het algemeen verlopen vrijwel alle oversteken veilig." De tunnels zijn volgens hem maar een vorm. "Met het geld leggen we ook eekhoonbruggen of ecoducten over de weg aan."
Lastig is het wel volgens hem, want in stedelijk gebied liggen nogal eens wat kabels onder de grond en kunnen er niet overal tunnels aangelegd worden. Daarom vindt de aanleg op rustige momenten in het weekend plaats.

Om het leefgebied van de Bredase flora en fauna te vergroten betaalt de provincie 250.000 euro aan subsidie, de gemeente draagt 175.000 euro bij. Breda heeft met de provinciale subsidie ook meteen het maximum bedrag weten los te krijgen dat, door heel de provincie, voor deze passages gereserveerd is. Hoe zijn werkgroep dat voor elkaar kreeg? Volgens Schuitema is dat vooral een kwestie van 'wie het eerst komt wie het eerst maalt'. "Binnenkort heeft de provincie weer een potje vrij. Ik heb mijn aanvragen en initiatieven al klaarliggen." De nieuwe subsidie gaat naar de singels, ook daar zijn duikers aangelegd. "Maar die zijn sterk verouderd", aldus Schuitema.[l]