Job Cohen spreekt tijdens 80-jarige herdenking in de kathedraal

BREDA - Op donderdag 8 november om 19.30 uur en niet op 9 november vanwege het begin van de sabbat spreekt de oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen tijdens de Kristallnachtherdenking in de kathedraal van Breda aan de Sint Jansstraat. Het is dit jaar 80 jaar geleden te weten op 9 november 1938 dat de Kristallnacht plaatsvond in Duitsland en Oostenrijk.

Dit wordt door de Stichting Kristallnachtherdenking Breda op een uitgebreide manier herdacht. Het thema van dit jaar is Herdenken is opnieuw denken en zal door de spreker geactualiseerd worden op de problematiek van vandaag, waarbij hij meer zal pleiten voor een dialoog tussen mensen en groeperingen dan een debat. De avond begint om 19.00 uur met liederen door het Koor tegen de Wind mee. Ook de studenten van het Cingelcollege zullen gedichten voorlezen.

Er is vanaf heden tot en met 9 november in de Nieuwe Veste een expositie getiteld. Verdwijning in het Paradijs van Sam Drukker in de gangen van de Nieuwe Veste en een film van Rolf Orthel draait er doorlopend met interviews met herinneringen van joodse kinderen aan de Tweede Wereldoorlog en met Amsterdamse kinderen die met ouderen over de oorlog spreken.

Daarnaast is er een gratis film op 8 november te zien `Homecoming´in Chasse/cinema, is er een symposium in het Stedelijk gymnasium, is er een herdenking bij het Joodse monument gelegen aan het Wilhelminapark en wordt er vanuit de kathedraal een stille tocht georganiseerd naar de joodse synagoge in de Schoolstraat. Hier zal Philip Soesan spreken over het leven van Barend Cohen die gemeenteraadslid was voor de SDAP in Breda en die in het concentratiekamp Sobibor op 9 april 1943 omkwam.

In het park Valkenberg zal het gecombineerde studententheater van Avans en BUAS een korte voorstelling gegeven. Daarna wordt voor het eerst de Marokkaanse moskee bezocht aan de Archimedesstraat waar de in Marokko geboren Jood Abraham Levy zal spreken.

Voor meer informatie over het programma zie www.kristallnachtherdenkingbreda.nl. [l]