Herdenken is opnieuw nadenken

BREDA - Herdenken is opnieuw nadenken. De Kristallnacht 80 jaar geleden, in het Stedelijk Gymnasium Breda, op donderdag 8 november om 15.00 uur. In discussie met vertegenwoordigers uit de wetenschap. U bent van harte uitgenodigd. Gratis toegang en het herdenkingsboekje cadeau.

Dit jaar wordt uitgebreid stil gestaan bij de gebeurtenissen die 80 jaar geleden in Duitsland hebben plaatsgevonden: de Kristallnacht. Die nacht is te duiden als een markeringspunt in de geschiedenis van het Jodendom in Nazi-Duitsland en in heel de wereld.

In Breda staan we al jaren uitgebreid stil bij deze gebeurtenis en de slachtoffers. Maar de herdenking van de Kristallnacht appelleert ook aan de waakzaamheid voor de vernietigende kracht van uitsluiting van, en haat voor minderheden.

Juist daarom staan we ook stil bij de rol van burgers zelf in de samenleving. De Kristallnacht kon ook gebeuren doordat andere burgers wegkeken en het toelieten. Of, anders, in de woorden van Prof. Dr. Ernst Hirsch Ballin: als de rechtstaat toestaat dat het recht van een enkeling wordt geschaad, tast dat het wezen van de rechtstaat aan.

Meer en meer is er een behoefte om mensen, en vooral ook jongeren, bij de Kristallherdenking te betrekken, die daar geen persoonlijke geschiedenis mee hebben.

Alhoewel de Kristallnacht centraal staat bij de herdenking, als unieke gebeurtenis in de geschiedenis en als opmaat naar de holocaust, kan het ook andere beelden, herinneringen oproepen bij actuele situaties en gebeurtenissen.

Maar bovenal, kunnen we ervan leren. Deze vraag staat centraal op donderdag 8 november.

Daarom hebben we enkele mensen uit de wetenschap, gevraagd of “zij wilden reflecteren vanuit hun vakgebied, of aanpalend persoonlijk aandachtsgebied, op de gebeurtenissen van toen in relatie tot het heden”. Op onze uitnodiging hebben gereageerd:
- Mevrouw Desiree Verweij, bijzonder hoogleraar Radboud Universiteit, Nijmegen en NLDA, Breda;
- Dhr. Paul Schnabel, emeritus hoogleraar Universiteit Utrecht, lid van de Eerste Kamer;
- Dhr. Paul Frissen, decaan Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, hoogleraar Tilburg University;
- Dhr. Bob de Graaff, hoogleraar Universiteit Utrecht;
- Dhr. Frank Hendriks, hoogleraar, Tilburg University;
- Dhr. Paul de Depla, burgemeester van Breda, gepromoveerd Universiteit van Brabant;
- Dhr. Job Cohen, o.a. oud-burgemeester van Amsterdam, oud-staatssecretaris, voormalig Lid van de Tweede Kamer.

Leerlingen en bezoekers gaan in discussie en kunnen vragen stellen. Na afloop krijgt u de bijdragen van de dame en heren wetenschappers in eenvoudige boekvorm cadeau. [l]