Voorkant van het boek 'Kielegat, het oudste en spannendste carnavalsverhaal'.
Voorkant van het boek 'Kielegat, het oudste en spannendste carnavalsverhaal'.

Het verhaal van t Kielegat in boekvorm

BREDA - Waarom heet Breda met carnaval Ut Kielegat? Wie zijn Kiske en Mieske eigenlijk? Waarom is de Bredase binnenstad met carnaval rood en oranje gekleurd? Wat heeft het Turfschip met carnaval te maken en wie was de eerste prins?

Het antwoord op deze en nog veel meer vragen staat zwart op wit in het boek ‘Kielegat, het oudste en spannendste carnavalsverhaal’. Tal van Kielegatse tradities zoals de Grôtste Mââuwert, de Oeledienst, de intocht van de prins en de Grote Optocht komen terug in het speciaal voor het Kielegat geschreven boek van John van Ierland dat op 11 november verschijnt. Niemand minder dan Jorg de Vos, bekend van de strip ‘Storm’ heeft het boek prachtig geïllustreerd.


Elf dappere adviseurs

Schrijver Van Ierland gaat met dit bijna ongelofelijke carnavalsverhaal terug naar 1589 en haakt in op een mooi stuk Bredase geschiedenis. ‘80% berust op ware feiten. En als je denkt dat iets niet klopt, dan behoort dat tot de overige 20%!’, aldus de schrijver.

Het bekendste verhaal van Breda is wel de list met het Turfschip. Met dappere schipper Adriaen van Bergen die in opdracht van prins Maurits, geïnspireerd door het Paard van Troje, in het ruim van zijn turfschip zeventig dappere soldaten vervoerde, het door de Spanjolen en Italianen bezette kasteel van Breda binnensmokkelde en zo, onder aanvoering van zijn elf adviseurs de stad heroverde. En dat met een schip waarvan het kiel een flink gat opliep tijdens de storm… De Stichting Kielegat maakt er vandaag de dag nog dankbaar gebruik van!

Maar wat bijna niemand weet is dat dit gebeurde met carnaval. De verdedigers waren lekker in de olie en daardoor minder scherp… Het was een gouwe zet, want het was de aanzet tot ons huidige carnaval. Feest in Ut Kielegat.

Traditie

Een verheugde voorzitter van Stichting Kielegat Luciën Verhoef: ‘Kielegatters traditie leren kennen maakt feest nog mooier! Het verhaal maakt ook duidelijk dat carnaval een afspiegeling is van de maatschappij, iedereen doet mee, iedereen is nodig’.

Geschiedenis

In het verhaal van het Kielegat worden verschillende historische gebeurtenissen aangestipt. In het boek geromantiseerd gebruikt, maar in het echt een aanzet om je verder te verdiepen in de Bredase historie. De Stichting Kielegat hoopt dat het bijdraagt aan een betere bewustzijn van onze identiteit als Bredanaars. Of Kielegatters natuurlijk!

Te koop

Vanaf 11-11-18 is ‘Kielegat, het oudste en spannendste carnavalsverhaal’ in pocketversie verkrijgbaar bij de twee locaties van Citymarketing Breda (Willemstraat en Grote Markt), Benoist Kantoorvakhandel (Haagweg 32), Fopsjop (Boschstraat 121) en Rohashop (Tilburgseweg 16). In het nieuwe jaar wordt de gebonden, luxe versie op feestelijke wijze gepresenteerd. Je kunt je hiervoor inschrijven. Hou www.kielegat.nl hiervoor in de gaten! [l]