45 Bredase restaurants omarmen EET met je hart. FOTO BABS VAN GEEL
45 Bredase restaurants omarmen EET met je hart. FOTO BABS VAN GEEL Babs van Geel

Zes weken lang smakelijk eten met een sociaal karakter

BREDA - Vanaf 1 november a.s. openen 45 restaurants in Breda hun deuren voor de EET met je hart restaurantcampagne waarmee aandacht wordt gevraagd voor eenzaamheid onder zelfstandig wonende kwetsbare ouderen.

Eet u in één van deze restaurants, dan helpt u stichting Met je hart door 1 euro te doneren. Deze euro wordt volledig besteed aan het verzachten van eenzaamheid bij ouderen in uw eigen gemeente. 100% lokaal voor lokaal.

Na de start in 2015 wil Met je hart Breda ook in 2019 graag weer structureel waardevolle ontmoetingen realiseren voor kwetsbare ouderen. In Breda, Ulvenhout Teteringen en Prinsenbeek vindt de restaurantcampagne voor de vierde keer plaats, van 1 november t/m 18 december. Met de campagne wil Met je hart Breda niet alleen geld inzamelen om waardevolle ontmoetingen voor ouderen te kunnen organiseren. Ook wil de stichting onder het motto ‘Samen ben je niet alleen’ mensen in beweging krijgen, om als vrijwilliger in actie te komen of om als bedrijf op te staan.

“Dankzij steun van onze betrokken ambassadeurs burgemeester Paul Depla en tv producent/ presentator Peter van der Vorst kunnen wij mensen nog meer bewust maken van het belang van ons werk”, vertelt initiatior van Met je hart Breda Marieke Eising. “We hopen dat nog veel meer Bredanaars hun hart openen voor het probleem van eenzaamheid!”.

Inmiddels rekenen ruim 500 restaurants in 26 gemeenten verspreid over Nederland af met eenzaamheid tijdens de jaarlijkse EET Met je hart restaurantcampagne. Wáár Met je hart ook van start gaat; het initiatief kent geen grenzen. Het succes lijkt onstuitbaar; de stichting zorgt voor beweging en is zelf continu in beweging. De stichting maakt op jaarbasis al zo’n 10.000 ontmoetingen mogelijk, dankzij de honderden vrijwilligers die zijn opgestaan en hun hart voor ouderen hebben geopend.

Simpel en krachtig

Het concept van de restaurantcampagne EET Met je hart is even simpel als krachtig. Een vrijwillige bijdrage van één euro wordt opgeteld bij de rekening van de gasten die genieten van een avondje-uit bij een van de deelnemende restaurants. De opbrengst wordt 100% besteed aan Met je hart activiteiten voor ouderen in de gemeente waar de restaurants gevestigd zijn. Dankzij de grote betrokkenheid en inzet van vrijwilligers worden op lokaal niveau waardevolle en wijkgerichte ontmoetingen georganiseerd. Niet eenmalig, maar structureel. Zo ontstaat een duurzaam contact, waaraan de deelnemers telkens weer zichtbaar veel plezier beleven. Wat Babs van Geel (initiator) ook nadrukkelijk ervaart, is het hogere doel wat hiermee gediend wordt. ,,In deelnemende gemeenten komt een maatschappelijke beweging op gang. Burgers - jong en oud - komen in actie om in samenspraak met onze stichting de kwetsbare medemens een hart onder de riem te steken. Klein gebaar, grote impact.

Bekend Nederland

Met je hart doet met haar aanpak een oproep tot verbinding. In iedere gemeente waar de formule wordt uitgerold, is de burgemeester ambassadeur van stichting Met je hart en ondertekent hij of zij ons manifest ‘Oproep tot verbinding’ (https://www.metjehart.nl/help-mee/onderteken-ons-manifest/). Naast de burgemeesters weet de stichting in alle gemeenten bovendien één of meerdere BN’ers achter zich te scharen. Claudia de Breij, Barry Atsma, Yvon Jaspers, Hella van der Wijst, Wim van de Donk, Peter van der Vorst en diverse andere bekende Nederlanders delen via tafelkaartjes hun motivatie om Met je hart via de restaurantcampagne te steunen. De tekst op die kaartjes is veelzeggend: ,,Uit eten staat voor geluk, plezier en genieten van elkaar. Zou het niet mooi zijn als u een beetje van dit gevoel kunt delen met mensen die in eenzaamheid leven?”. [l]