Alejandra Ramirez Gomez met het portret van haar ontvoerde man Isisdro Loch en schoonzus Maria Victoria Loch.
Alejandra Ramirez Gomez met het portret van haar ontvoerde man Isisdro Loch en schoonzus Maria Victoria Loch. Piet den Blanken

Bredase fotograaf betrokken bij internationale rechtszaak Santa Lucia, Guatemala

BREDA - Met hulp van fotograaf Piet den Blanken uit Breda hebben inwoners van de stad Santa Lucía in Guatemala een officiële aanklacht tegen de staat Guatemala ingediend bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten. De stichting Nuenen-Guatemala spant zich in om gelden voor de rechtszaak te verkrijgen.

De foto's die de Bredase fotograaf in Santa Lucia maakte zijn tot 20 november te zien in het Mondiaal Centrum, Roland Holststraat 71, 4819 HP Breda.

In 1980 zijn in Santa Lucía ruim honderd suikerrietkappers na een staking van hun bed gelicht en weggevoerd om nooit meer terug te keren. Na jaren van angst en zwijgen hebben familieleden van de vermiste personen de stilte verbroken. Zij werden daarbij geholpen door Mario Coolen die de getroffen families ondersteunde bij het opschrijven van hun levensverhaal. Fotograaf Piet den Blanken maakte in Santa Lucía aangrijpende portretten van de nabestaanden en van de arbeidsomstandigheden op de suikerrietplantages. Zo ontstonden er drie fotogedenkboeken die in Guatemala en ook in het buitenland grote indruk maakten.

Officiële aanklacht

Er werd met de boeken zoveel bewijslast verzameld dat de inwoners van Santa Lucía vorige maand een officiële aanklacht hebben ingediend bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten in Washington. Via een internationaal juridisch proces hopen de families van Santa Lucia alsnog te achterhalen waar hun verdwenen geliefden destijds werden gefolterd en vermoord.

Ook verlangen zij van de Guatemalteekse staat genoegdoening voor de geleden schade en eisen zij dat het recht van arbeiders om zich te organiseren wordt erkend.

Het voeren van een internationaal proces is voor de nabestaanden niet zonder risico. Naast bezorgdheid over de eigen veiligheid zijn er de kosten, 15.000 euro, die de rechtszaak voor hen met zich meebrengt.

Steun de rechtszaak

Gunt u de moedige mensen van Santa Lucía een eerlijk proces? Reikt u hen de hand nu er na jaren pijn en onzekerheid voor het eerst hoop is op waarheid en recht? Maak dan een bijdrage over naar bankrekening NL64 RABO 0101 7384 20 t.n.v. Stichting Nuenen–Guatemala o.v.v. Proces Santa Lucía.

Meer informatie over de internationale rechtszaak zie www.nuenen-guatemala.nl. [l]

Rafaela Tagual met een portret van haar vermoorde zoon Manuel.