Expositiebeeld Lucia. FOTO STIJN ROMPA
Expositiebeeld Lucia. FOTO STIJN ROMPA Stijn Rompa

Expositie Stijn Rompa 'Het Individu' in Lucia, Breda

BREDA - Thebe wil graag een realistisch beeld geven van een voor veel mensen gesloten wereld. Begin dit jaar sloot fotograaf Stijn Rompa uit Dongen zich daarom in opdracht van Thebe voor een dag op in het Bredase verpleeghuis Lucia.

Lucia is een van de oudste zorginstellingen van Breda. Al sinds 1906 kunnen ouderen hier terecht als zelfstandig thuis wonen niet meer gaat. Tegenwoordig biedt Lucia een woonplek met goede zorg aan mensen met een complexe vorm van dementie of met psychiatrische problemen. Stijn bracht hier een dag door. Zijn ervaring beschrijft hij als volgt: Het individu.

Reflectie op het bestaan in een zorginstelling voor mensen met complexe zorg. Ieder zijn eigen territorium, de een loopt de hele dag rond, de andere zit stil op een stoel. Deze individuen moeten samen leven, vaak is er verwarring, verstilde chaos. Met vrolijke patronen, schilderijen en bloemen moeten de bewoners zich thuis voelen.

Ik heb mijn ervaringen omgezet in beelden. De verstilling in de ruimte en het lichaam, en de scheiding tussen bewoner en familie. Opgesloten zitten in jezelf, verlangen naar bevrijding. Het resultaat van deze dag is nu te zien in een expositie in Thebe Lucia. De expositie wordt a.s. donderdag 29 november om 11.00 uur officieel geopend door de managers, Marcia Douenburg en Laura Kallenberg, samen met de bewoners. De expositie is daarnaast tot het einde van het jaar gratis te bezoeken op Thebe Lucia, Liesboslaan 6 in Breda.

Over Stijn Rompa

Stijn Rompa uit Dongen is een enthousiaste freelance fotograaf die zich kenmerkt door zijn esthetische kijk op beeldcommunicatie. Op het SintLucas te Boxtel en de kunstacademies AKV-St. Joost te Breda en Narafi – Luca School of Arts te Brussel, heeft hij fotografie mogen onderzoeken, toch blijft Stijn staan voor zijn integriteit. In zijn studio creëert hij, ontdekt hij en draagt hij met veel passie zijn kennis over aan zijn cursisten. [l]