Stichting met je hart maakt worstenbroodjes samen met het Cingel College. FOTO ROBBERT TEMMEN
Stichting met je hart maakt worstenbroodjes samen met het Cingel College. FOTO ROBBERT TEMMEN Foto: Robbert Temmen

Samen worstenbrood maken én eten tegen eenzaamheid

BREDA - In het praktijklokaal van het Cingel College waren vorige week jongeren druk bezig om ouderen te helpen met het maken van worstenbroodjes. Het zijn eenzame ouderen, bijeengebracht door Stichting Met je hart.

DOOR ROBBERT TEMMEN

De keuze voor samen koken is logisch, laat de organisatie weten. "Samen eten verbindt", vertelt Marieke Eising (44) van Met je hart. Ze legt uit hoe de ouderen bij deze stichting terecht zijn gekomen. "Wij komen in contact met de ouderen door een goed contact met de zorg, huisartsen en thuisverpleegkundigen. Die dragen de ouderen aan. Dit zijn de mensen die achter de voordeur kunnen kijken bij mensen en die benaderen ons dan."

Spanning

Een groep van vijftien ouderen zit vol spanning te wachten in een van de klaslokalen van het Cingel College. Er wordt gelachen en veel gepraat, de sfeer zit er al goed in. Even verderop zijn leerlingen van de niveau vier opleiding Brood en Banket de laatste voorbereidingen aan het treffen in het praktijklokaal.

Student Lieke van Alphen (17) laat zien hoe het moet. Als eerst legt ze een bolletje deeg op tafel en die rolt ze uit. Vervolgens gaat er een beetje bloem overheen, gevolgd door het worstje. Als die erop ligt, dan mag die dichtgedraaid worden. "Belangrijk is dat je de hele worst bedekt onder het deeg, anders komt die straks niet mooi uit de oven", vertelt Lieke.

Combinatie

Wethouder Miriam Haagh van Gezondheid, Leren, Wijkaanpak) doet ook mee. "De combinatie van jongeren en ouderen is mooi. De oudere leren de jongeren wijsheden van vroeger, maar andersom leren jongeren ook weer nieuwe dingen aan hun. Deze stichting is zo mooi dat ik graag dolgraag af en toe aansluit."

Met je hart organiseert het hele jaar door ontmoetingen voor ongeveer 150 kwetsbare ouderen die in eenzaamheid leven uit Breda, Ulvenhout, Bavel en Prinsenbeek. "Deze ouderen wonen zelfstandig en hebben praktisch sociaal netwerk. Wij nemen de ouderen minimaal acht keer per jaar mee uit", vertelt Eising. "Zo proberen wij structureel eenzaamheid onder deze ouderen te verzachten en laten wij de ouderen weer meedoen."

Dankbaar

Met de aanwijzingen van Lieke gaat mevrouw Koevoets (72) meteen ijverig aan de slag. Zij geniet: "Het is echt fantastisch wat de stichting voor ons doet. Iedere keer is het voor ons weer een feestje en je weet van tevoren nooit wat we gaan doen. Als ouderen mogen wij hier erg dankbaar voor zijn." Lieke vult aan. "Ook voor ons als jongeren is het mooi om iets terug te doen voor de ouderen en ze zo'n beleving mee te laten maken. We hebben het hier ook erg gezellig met zijn allen en naast het bakken kunnen we gezellig kletsen."

Proberen

Meneer Verdaasdonk (78) is iets verderop bezig met zijn worstenbroodjes. "Ik heb het vandaag erg naar mijn zin. Dit is de eerste keer dat ik worstenbroodjes aan het maken ben en ze smaken nog lekker ook. Thuis ga ik het zeker nog een keer proberen."

Jan Liplijn (50) van het Cingel College is eveneens tevreden. "Je ziet dat niet alleen de ouderen het leuk vinden, maar ook de jongeren zijn enorm aan het genieten. Ik werd benaderd door de stichting voor deze actie, die heb ik vervolgens besproken met deze klas en iedereen reageerde meteen enthousiast. Dat is ook goed te zien."

Match

Niet alleen in Breda vonden er ontmoetingen plaats. Een soortgelijke activiteit vond tevens plaats in elf andere Brabantse gemeenten waar Met je hart actief is. Samen met We Are Food Brabant 2018 vragen zij zo aandacht voor eenzaamheid en voeding onder ouderen. "Wie zelf voor zijn eten kan blijven zorgen blijft langer zelfredzaam. Met je hart gelooft vooral in het sociale verbindende aspect van eten. Een mooie match", aldus Eising.[l]