Kinderen met en zonder beperking maken samen verhalen

BREDA - Kinderen met een beperking worden door andere kinderen nog te vaak aangestaard, uitgelachen of genegeerd. Dit kan anders, vindt Stichting Nuwenhuys. In het project ‘Samen op verhaal komen op Landgoed Nuwenhuys’, werken leerlingen uit het regulier- en speciaal onderwijs samen aan het maken van twee mooie verhalen. Met het doel het contact tussen kinderen met en zonder beperking te stimuleren.

Het project

Er komen twee verhalen tot stand: een wordt gemaakt door tien leerlingen uit de groepen zeven van Dr. de Visserschool en de andere wordt gemaakt met tien leerlingen uit het gymnasium 4 van het Stedelijk Gymnasium Breda. Bij beide groepen sluiten tien leerlingen van Visio Onderwijs Breda aan. De leerlingen uit het regulier onderwijs krijgen eerst een voorbereidende voorlichting over ‘Kinderen met een beperking’. Daarna ontmoeten ze elkaar een aantal keer; om kennis te maken en samen materialen te creëren, die nodig zijn voor de ‘aankleding’ van de verhalen. Deze worden in twee uitvoeringen voorgedragen door Marjolein Burgers van ‘Het Vertelatelier’. De kinderen zonder beperking helpen de kinderen met een beperking de eindpresentaties op een fijne wijze te beleven. De deelnemende kinderen en hun ouders zien en ervaren de uitvoeringen op maandag 17 en donderdag 20 december op het Landgoed Nuwenhuys gelegen in Breda.

Resultaat

Door samen de verhalen tot een goed eindresultaat te brengen, zien de kinderen zonder beperking de mens achter de kinderen met een beperking. Dit stimuleert wederzijds begrip en waardering. Kinderen met een beperking voelen zich door dit project gezien, genieten van het ‘meedoen’ en vervullen een waardevolle rol in het vertellen van het verhaal.

Stichting Maatschappelijke Activiteiten Nuwenhuys

Deze stichting is door de familie Van Logtestijn opgericht. Zij ervaren zelf als ouders van hun meervoudig beperkte zoon, Philip, hoe belangrijk sociale contacten zijn voor het dagelijks geluk van hun zoon. De stichting creëert dan ook ruimte voor ontmoetingen tussen mensen met en zonder een beperking. Dit doen zij door de organisatie van activiteiten op hun landgoed, dat het gezin sinds maart 2018 bewoont.

Donaties welkom

De stichting werkt zonder winstoogmerk. Dit betekent, dat voor de realisatie van dit project, donaties nodig zijn. Hiervoor is een online collecte open gesteld. Het geld wordt besteed aan de inzet van de zorgbegeleiders voor de kinderen met een beperking, een bijdrage aan ‘Het Vertelatelier’ en aan de benodigde materialen. Meer informatie over de collecte, is te vinden op www.nuwenhuys.nl. [l]