Uitspanning cafe De Faisant. FOTO ARCHIEF MUSEUM PAULUS VAN DAESDONCK
Uitspanning cafe De Faisant. FOTO ARCHIEF MUSEUM PAULUS VAN DAESDONCK archief Museum Paulus van Daesdonck

Terrasjeszomer

ULVENHOUT - Afgelopen zomer op een terrasje. Old Market House. Heerlijk gelegen aan het beroemde vissershaventje van Brixham. Een natuurlijke haven, omringt door fisherman’s cottages in vele kleuren. Recht voor ons een indrukwekkend wit hardstenen standbeeld. Willem III van Oranje in vol ornaat.

Hij stapt aan land op 5 november 1688 tijdens de Glorious Revolution. ”Engeland’s vrijheid door Oranje hersteld” staat in het Nederlands op de zijkant gegraveerd. Aan de andere kant staat “Ik zal handhaven”. Hij landde hier met 3000 schepen en 15000 manschappen. De vrij steile weg die naar een hoger gelegen vlakte leidt heet nog steeds Overgang. Een duidelijk Nederlandse naam. Daarboven op Furzeham was het legerkamp gestationeerd.

Op dit terrasje moest ik aan het terras van de Fazanterie denken in het Ulvenhoutse bos. Er ligt namelijk een link met het Oranjehuis. Dit terras ligt aan de Annadreef. Hoogst waarschijnlijk vernoemd naar Anna van Buren. De eerste echtgenote van Willem van Oranje. Anna was zijn grote liefde. Zij werd slechts 25 jaar.

Er is nog steeds discussie waarom deze dreef later in de 19e eeuw Sint Anna dreef wordt genoemd. In het verlengde hiervan ligt een van de langste dreven in de bossen rond Breda. Nu komt Willem III weer in beeld. Zijn moeder Mary Stuart was Princess Royal. In het Nederlands Prinses Royaal. Vandaar de naam Royaal dreef.

Bijgaande foto laat de voormalige uitspanning café De Faisant zien. Buiten deze foto is er weinig informatie te vinden over dit cafeetje. Maar misschien zijn er onder onze lezers mensen die wel meer kunnen vertellen over de geschiedenis van dit Ulvenhouts café. Wij zijn benieuwd.

U kunt ons bereiken via het mailadres info@paulusvandaesdonck.nl. U bent natuurlijk ook van harte welkom in ons museum aan de Pennendijk 1 Ulvenhout. Op onze website Paulusvandaesdonck.nl vindt U alle informatie. [l]