Nina Verharen komt langs bij Roots Mail Music Instore.
Nina Verharen komt langs bij Roots Mail Music Instore. Foto:

AGENDA

Woensdag 12 december

Kringloopwinkel Sanaga

10:00 |

Ga eens kringlopen aan het Erasmusplein 12 in Breda. De knusse winkel is geopend van 10.00-16.00 uur op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. Sinds november jl. op zaterdag gesloten. Kleding en veel leuke, handige en nuttige artikelen. De opbrengsten zijn bestemd voor de oprichting van een kliniek in de binnenlanden van Benin (West-Afrika). www.kringloopsanaga.nl. Gezocht: vrijwilligsters voor de winkel. kringloopsanaga@outlook.com

Documentaire

19:30 | Filmzaal Dynamic Studio Breda

In deze donkere december dagen houden we een week van het licht. 10-11-12-13 december zal de documentaire 'Huil maar uit van die ellende' vertoont worden. Inloop vanaf 19.00 uur. Aanvang film 19.30 uur. Film duur 135 min. De buitendeur sluit om 19.25 uur. Deze documentaire was eerder te zien in Pathé en Chassé Cinema, Breda. Nu in Filmzaal Dynamic Studio Breda, zittingszaal 3. Sluissingel 20, te Breda. Kaartjes te koop bij Dynamic Studio aan de balie of te bestellen. Bestellen: visionfff@gmail.com.

Donderdag 13 december

Documentaire

19:30 | Filmzaal Dynamic Studio Breda

In deze donkere december dagen houden we een week van het licht. 10-11-12-13 december zal de documentaire 'Huil maar uit van die ellende' vertoont worden. Inloop vanaf 19.00 uur. Aanvang film 19.30 uur. Film duur 135 min. De buitendeur sluit om 19.25 uur. Deze documentaire was eerder te zien in Pathé en Chassé Cinema, Breda. Nu in Filmzaal Dynamic Studio Breda, zittingszaal 3. Sluissingel 20, te Breda. Kaartjes te koop bij Dynamic Studio aan de balie of te bestellen. Bestellen: visionfff@gmail.com.

Vrijdag 14 december

Park Zuiderhout nodigt u uit in de kerststal

10:00 | Park Zuiderhout

In Zuiderhove, de sfeervolle tuin van Park Zuiderhout, kunt u vanaf vrijdag 14 december een bijzondere kerststal bewonderen. Een groepje medewerkers heeft deze samen ingericht met levensgrote poppen. U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Tot en met het eerste weekend van januari kunt u de stal vrij bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur. Vanaf het einde van de oprijlaan naar Park Zuiderhout is de weg naar de kerststal met bordjes aangegeven. Park Zuiderhout, Arnold Janssenlaan 46, 4847 DK in Teteringen. Tel. (076) 578 40 00. Mail: zuiderhoutbuiten@parkzuiderhout.nl. Website: www.parkzuiderhout.nl.

Workshop sieraden maken

13:00 | Het Gele Huis

Bij voldoende aanmelding is er op vrijdag 14 december een workshop sieraden maken met Tibetaanse glaskralen in het Gele Huis aan de Haagsemarkt 35 (hoek Dreef) in Princenhage. De workshop onder leiding van Marina en Mieke Muskens is van 13.00 tot 16.00 uur. Tijdens de workshop kiest de deelnemer zelf de kralen uit waarvan een sieraad wordt gemaakt. Aanmelden op workshop@hetgelehuisinprincenhage.com. Na betaling van de deelnemerskosten is de aanmelding definitief.

Kerstmarkt

15:00 | Locatie Heuvel

Op vrijdag 14 december organiseert locatie Heuvel een kleine Kerstmarkt. U bent van harte welkom in onze Plaza waar de Kerstmarkt deze dag geopend is van 15.00 tot 19.00 uur. U kunt hier terecht voor leuke artikelen, zoals kaarten, kerstversiering en zelfgemaakte artikelen van een handwerkgroep en breigroep uit Goirle. Ook kunt u terecht voor kleine Kerstcadeautjes, een Kerststukje voor op tafel of mooie sieraden. Er wordt Kerstliedjes op de piano gespeeld. Aan de inwendige mens wordt gedacht. Wij houden ook een kleine loterij. Hoofdprijs is een volle boodschappentas. Wij hopen u op 14 december te mogen begroeten tussen 15.00 en 19.00 uur; Donatello 1 te Breda (= zijstraat van de Talmastraat).

Decembierfest

19:30 | Jeugdland

Vrijdag 14 december in Jeugdland Ulvenhout is het jaarlijks blaasmuziek festijn van de Bosuilen. Dit jaar met o.a de topband Blech Bizarr, maar ook de Bredasche Bauernkapelle en verschillende andere kapellen uit de regio maken hun opwachting. Ook op deze avond zullen meerdere amateur brouwers hun zeer smaakvolle bieren presenteren. De beroemde Duitse keuken zorgt voor de lekkere trek en de ambiance voor weer een onvergetelijke avond. Zaal open vanaf 19.30u

De Verborgen Impact

20:00 | De Buurtzaak

Op vrijdagavond 14 december organiseert de werkgroep West-Brabant van het Humanistisch Verbond een thema avond getiteld "De Verborgen Impact". Jolanda Bource en Elsbeth Booy (beiden trainers van beroep, die naast hun werk workshops geven over duurzaamheid) gaan deze avond in op de impact, die wij mensen op de aarde hebben door onze leefstijl. Hierbij baseren zij zich op het boek De verborgen Impact van Babette Porcelijn. Aan het einde van de avond zullen we meer kennis en begrip hebben van onze impact en hebben we samen nagedacht over wat we er aan kunnen doen. Aanvang 20.00-22.00 uur, inloop vanaf 19.45 uur, bij De Buurtzaak, Teteringsedijk 2, 4817 MG Breda (http://www.debuurtzaakbreda.com). Toegang gratis. Wij stellen een aanmelding op prijs via email West-Brabant@regio.humanistischverbond.nl.

Space Ants en Halvmåne

22:00 | Café de Speeltuin

Vrijdag 14 december kun je bij Friday On The Rocks genieten van van de optredens van Space Ants en Halvmåne. Beide bands zullen voor het eerst het podium van café De Speeltuin betreden, maar het publiek zo bespelen dat ze deze binnen no time voor zich weten winnen. Friday On The Rocks wordt georganiseerd door stichting Poporganisatie Breda (POB) en Café De Speeltuin organiseren en is al jarenlang het wekelijkse evenement in het café aan de Visserstraat 14 te Breda. Ieder vrijdag gaan om 21.00 uur de deuren open, vangen de optredens om 22.00 uur aan en de entree is natuurlijk geheel gratis.

Kerstbingo

20:00 |

Vrijdag 14 december organiseert Rekreatievereniging De Biesdonk weer de jaarlijkse kerstbingo in het gemeenschapshuis aan het Belgiëplein 8. De bingo start om 20.00 uur en de zaal is geopend vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis en de min. leeftijd is 18 jaar.

Zaterdag 15 december

Repair Café Buurtzaak

12:00 | De Buurtzaak

Weggooien, mooi niet! U bent van 12 tot 16 uur weer welkom in het Repair Café In de Buurtzaak aan de Teteringsedijk 2 met uw te repareren spullen. De reparaties die samen met u door onze deskundige vrijwilligers worden uitgevoerd zijn gratis. Onderdelen en benodigd materiaal zijn wel voor uw rekening. Door kleding, apparatuur, verlichting, sieraden, etc. (eigenlijk 'alles wat door de deur kan') te repareren sparen we het milieu en de portemonnee en het is er altijd gezellig en leerzaam. Kom op tijd, want het kan druk zijn!

Verzamelaarsruilbeurs

13:00 | De Blaker

Postzegelvereniging Breda organiseert op zaterdag 15 december een verzamelruilbeurs in de Blaker, Graaf Hendrik lll plein 168 Breda. Open van 13.00 tot 16.00 uur. Info: www.pvbreda.nl.

Nina Verharen

13:30 |

Zaterdag 15 december komt singer/songwriter Nina Verharen langs bij Roots Mail Music Instore, natuurlijk om een akoestisch optreden in de winkel gevestigd aan de Van Goorstraat 14 te Breda te geven. Via deze instore brengt Nina Verharen haar onlangs verschenen ep A Song I Don't Know onder de aandacht van het Bredase publiek. Roots Mail Music organiseert in samenwerking met stichting Poporganisatie Breda (POB) elke 3e zaterdag van de maand een instore optreden. Er worden muzikanten uitgenodigd voor een optreden in de winkel. De winkel zelf is op zaterdag natuurlijk al vanaf 10.00 uur geopend, en de instore optredens vangen stipt om 13.30 uur aan. De toegang is gratis. www.pobsite.nl

Knutselen bij JCBiesdonk

14:00 | Gemeenschapshuis de Biesdonk

Heb je zin in knutselen, kom dan op zaterdag 15 december naar de knutselmiddag van de Jeugd Centrale Biesdonk. Deze middag is voor alle kinderen van groep 1 tot en met groep 8. Alles wat je maakt, mag je mee naar huis nemen. Aanvang 14.00-15.30 uur in gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8. Voor een snoepje en een drankje wordt gezorgd. Wij zorgen voor de materialen, zorgen jullie voor de gezelligheid? Kijk ook eens op onze website www.jcbiesdonk.nl. Hier kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief zodat je altijd van onze activiteiten op de hoogte blijft.

Kerstconcert Kamerkoor Sempre belle

14:00 | Protestantse Kerk Ginneken

Het koor brengt op zaterdag 15 december, tijdens de Ginneken Kerstmarkt drie- en vierstemmige liederen ten gehore die passen in de sfeer van Kerst. Plaats van optreden is de protestantse Laurentiuskerk, Duivelsbruglaan 1, Ginneken, Breda. Er is gekozen voor twee blokken die afzonderlijk bezocht kunnen worden: van 14.00-14.30 uur en van 15.30-16.00 uur. De toegang is gratis. Sempre Belle is een serieus én gezellig koor dat inmiddels zes jaar bestaat. De repetities zijn op dinsdagmiddag. Omdat het koor nog wel wat versterking kan gebruiken, nodigen we geïnteresseerden uit om gratis aan twee repetities deel te nemen. Voor informatie zie www.semprebelle.nl of bel met ons secretariaat: Henny de Wee 06-45925292.

Het Gele Huis Cultuurpodium Princenhage

15:00 | Het Gele Huis

Zaterdag 15 december (tussen drie en vijf uur) is het laatste cultuurpodium van 2018, met muziek van singer-songwriter Pieter Tak, poëzie van Pien Storm van Leeuwen en Badia Et-Talabi, aandacht voor het project 'Licht' en korte interviews door Kees van Meel. De expositie "Licht" is vanaf 8 december in Het gele Huis te zien is in beeld en woord. De vaste derde zaterdag wordt in het jaar 2019 de vierde zaterdag van de maand op hetzelfde tijdstip.

Optreden The Song Factory

15:00 | Het Rondeel

Voordat deze Top Band o.l.v. Wessel en Sonny in januari de studio induikt voor de opname van een nieuw uit te komen album zal de Band bij Tientjes buiten hun welbekende repertoire/songs alsTryOut ook zeker hun nieuwe songs ten gehore brengen. De uiterst enthousiaste Band staat garant voor een spetterend optreden en een gezellige middag waar volop gedanst mag worden. Organisatie: The Queen of Clubs Entertainment(voorboekingen:info@thequeenofclubs.nl). De toegang is gratis al waarderen wij een vrijwillige bijdrage. Zaterdag 15 december, inloop vanaf 13.30 uur, aanvang 15.00-17.30 uur, Het Rondeel, Kloosterlaan 14.

Skippabeat en Kenny Weed & Free Mind Empire

20:00 | De Haagse Poort

Zaterdag 15 december zal het podium van de zaal van De Haagse Poort in het teken staan van ska en reggae wanneer Skippabeat en Kenny Weed & Free Mind Empire het podium zullen betreden. Deze avond wordt het publiek dus getrakteerd op die van origine heerlijke Jamaicaanse vibes. Op De Haagse Poort Live-avonden, welke wordt georganiseerd door café De Haagse Poort Breda in samenwerking met stichting Poporganisatie Breda (POB), kan het publiek maandelijks genieten van bands die hun strepen al aardig aan het verdienen zijn. De Haagse Poort is gevestigd aan de Haagdijk 149 te Breda, de zaal is vanaf 20.00 uur open en de entree is geheel gratis. www.pobsite.nl

KBO Kerstviering

11:00 | Wijkcentrum Princenhof

De KBO verzorgt in samenwerking met WIJ een Kerstviering op zaterdag 15 december met het Week-koor Princenhage afwisselend met kerst verhalen. Daarna een gezellige lunch en in de middag een optreden van "Therry en Mariska". Aanvang kerstviering 11.00 uur (zaal open 10.30 uur), aansluitend lunch 12.00 uur. Wijkcentrum Princenhof, Princentuin 1, Breda.

Rondleidingen Gilde de Baronie

13:00 | Grote kerk

Zaterdag 15 december: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); De Grote Kerk Backstage 14.00u Grote Kerk; Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk.

Zondag 16 december

Vogelbeurs Bredase Vogel Vrienden

9:00 | Clubhuis de Toss

Elke derde zondag van de maand is er een vogelbeurs, in De Toss, Valkenierslaan 285 a, 4834 CG Breda. Zo ook zondag 16 december van 9.00 tot 11.30 uur kunt u komen kennismaken met de mooie hobby van het houden van prachtige vogels. Er zijn leden en liefhebbers aanwezig, die u alles kunt vragen over deze boeiende hobby.

Kerstconcert in Prinsenbeek

10:30 | De Drie Linden

Het jaarlijkse kerstconcert in De Drie Linden is komende zondag 16 december. U wordt ontvangen in de Foyer met kerstmuziek door koperkwintet Nietriet. Daarna treedt de Prinsenbeekse jeugd op: De jeugdgitaargroep van Jan Naalden, het Harpduo Eline Roelofs en Fennah Bomers, een bijzonder orkest van PodAa, Nena Jeltema met zang en gitaar, Eva Koning met een gedicht en leerlingen van Het Muziekhuis o.l.v. Bas van Rijckevorsel. Het concert start om 10.30 uur en duurt tot 12.30 uur. Gratis entree.

Universele Eredienst

11:00 | Waalse Kerk

Op zondag 16 december om 11.00 uur vindt er een Universele Eredienst plaats in de Waalse Kerk, Catharinastraat 83 te Breda. De spreker is Mw. Zubin van den Besselaar. Iedereen is van harte welkom. De Waalse kerk is open vanaf 10.30 uur. De toegang is gratis. Voor meer informatie: mevrouw M. Leerink, 06-22812110.

Kerstbingo

14:00 | Belcrumhuis

Recreatie de Bezige Bij houdt een kerstbingo in het Belcrumhuis, Pastoor Pottersplein in Breda. Zaal open 13.00 uur. Aanvang bingo 14.00 uur. We hebben mooie kerstprijzen o.a. kerstpakketten, goed gevulde boodschappentassen, kerstartikelen.

Tour de Bazaar

14:00 | ontmoetingscentrum De Vlieren

Op zondag 16 december vindt in Ontmoetingscentrum de Vlieren in de Heuvel van 14.00-18.00 uur Tour de Bazaar plaats. Een creatieve markt voor en door wijkbewoners waar ambacht verkocht wordt. Tijdens Tour de Bazaar is er ook een podium met optredens van o.a. akoestisch duo Tara Lane en Braziliaanse sambadanseres Samantha. En dit alles is gratis! Tour de Bazaar is een laagdrempelige markt voor kunstenaars (in spé) die thuis creatieve en ambachtelijke “dingen” maken. Denk hierbij onder andere aan mode/kleding, sieraden en tassen. Wil je ook met een marktkraam uw creatieve artikelen gratis laten zien? Of wil je vrijwilliger zijn? Meld je dan aan via tourdebazaar@gmail.com.

Zondagse bijeenkomst

14:30 | Inloopcentrum 'de Lichtbloei'

Het betreft een korte overdenking n.a.v. een Bijbelgedeelte, waarbij het samen zingen en bidden ook een vaste onderdelen zijn. Na afloop is er gelegenheid om over het Bijbelgedeelte na te praten en vragen te stellen aan de aanwezige vrijwilligers van het inloopcentrum 'De Lichtboei', Vriesdongen 1, Breda. Jong en oud is welkom op deze vrij toegankelijke bijeenkomsten.

Kerstconcert

16:00 | Sint Willibrorduskerk

Het gemengd koor Cantabile Plus geeft op zondag 16 december haar jaarlijkse Kerstconcert in de Sint Willibrorduskerk, Hoolstraat te Teteringen. Aanvang 16.00 uur. Cantabile Plus zingt een uitgebreid internationaal repertoire. Er wordt gezongen in het Oekraïens, Pools, Italiaans, Spaans. Het koor wordt begeleid door Via Nova. Dit alles onder leiding van onze voortreffelijke dirigente Maria Kuijpers-van Leeuwen. Daarnaast speelt Via Nova het 1ste pianokwartet van W.A. Mozart. De toegang is gratis, een vrijwllige bijdrage is zeer welkom. Cantabile Plus bestaat reeds 12 jaar. De doelstelling is in een wat rustiger tempo op een kwalitatief goed niveau te blijven zingen. De repetities zijn elke woensdagmiddag van 14.30-16.30 uur in het Huis van de Heuvel, Mgr. Nolensplein te Breda. Cantabile Plus is lid van Lovok. www.cantabileplus.nl

Maandag 17 december

Creatieve workshop

13:30 | Het Rondeel

Elke 3e maandagmiddag van de maand (maandag 17 december) van 13.30 tot 15.30 uur geeft Egidia Beverwijk een creatieve workshop. Deze keer: Kerstkrans maken met wattenschijfjes met lichtjes er in. Wil jij meedoen? Geef je dan op: stuur een mail met je naam en telefoonnummer aan: e.beverwijk@ziggo.nl. De workshop vindt plaats in Het Rondeel, Kloosterlaan 14 van 13.30-15.30 uur.

Woensdag 19 december

Kerstbingo

14:00 | Westerwiek

Op woensdag 19 december is er weer een kerstbingo met mooie prijzen in de Westerwiek, Argusvlinder 298 in Breda. Er worden 9 rondes gedraaid inclusief de hoofdronde. Het ontmoetingsplein gaat om 13.30 uur open, aanvang bingo 14.00 uur. Na afloop kunt u friet met een snack blijven eten of meenemen. Voor inlichtingen 076-2082800 of 06-53978571.

Kamerkoor Sempre Belle geeft op zaterdag 15 december een kerstconcert. FOTO CHRIS VAN DIJK