De kerststal van vorig jaar. De kerststal van dit jaar verschilt daarin in alle opzichten en past uitstekend bij het thema van dit jaar. FOTO COR OOMEN
De kerststal van vorig jaar. De kerststal van dit jaar verschilt daarin in alle opzichten en past uitstekend bij het thema van dit jaar. FOTO COR OOMEN cor oomen

Creatieve Bekenaren hebben een nieuwe, andere kerststal gemaakt

PRINSENBEEK - Uit alle hoeken van ons mooie dorp zijn we weer bij elkaar gekomen, met zijn typisch eigen dorpssfeer, om in een jaarlijkse- bijzondere ambiance samen gezellig iets moois te gaan maken. Dat wil zeggen een mooie, geheel nieuwe, kerststal in een sfeervol landschap vooraan in onze kerk.

Begin september is de kerststalbouwploeg al voor de 1e keer bij elkaar gekomen; een maquette van het nieuwe ontwerp werd gepresenteerd en de diepere gedachte die er aan ten grondslag ligt dit jaar. De 2e vergadering was er een om de details te bespreken en afspraken te maken voor het aanleveren van de bouwmaterialen. Een wezenlijk onderdeel voor de stal, waarbij Bekenaren volgaarne hun (al dan niet oude) materiaal volgaarne aan ons afstaan. En dat motiveert. Elk jaar opnieuw ondervinden de kerststalbouwers een warm onthaal als ze om (oude) materialen komen schooien. Het woordje “nee” horen we nooit. Er is altijd een zeer positieve respons.

Tijdens de bouw heerst er steeds een vanzelfsprekende rustige, warme onderlinge sfeer en toch enthousiaste sfeer. En dan blijkt weer: verbondenheid met elkaar is zo belangrijk en bij ons zo vanzelfsprekend.

Samen aanslepen van allerhande materialen. En gezellige koffiepauzes waarbij sterke verhalen al of niet verzonnen, de koekjes en de koffie extra lekker laten smaken.

Ster van Bethlehem

En als u onze “ster van Bethlehem“ mooi boven de stal ziet hangen moet u eens weten hoe er een paar man heel behoedzaam over de plafondbalkjes boven in de kerk hebben geklauterd. Om dan een onnozel draadje door een truttig klein gaatje te frotten, terwijl er gelijktijdig van beneden hard naar boven wordt geschreeuwd dat het de pppprimmma plaats is, maaarrr wwelll lagerrr …mot zakken…..; Onze Lieve Heer moest eens weten.

Ja of het spektakel elk jaar weer om de prachtige kameel hoog boven in het landschap te plaatsen. Allerlei takeluitvindingen worden bedacht om die imposante mastodont ongeschonden zijn voettocht met de 3 koningen aan te laten vangen; de schietgebedjes zijn dan niet van de lucht.

We hebben er met een ploeg van 12 man 4 weken aan gebouwd.

Inspirerende kerststal

Wij willen u als bezoeker – ongeacht welk geloof u aanhangt - elk jaar met Kerstmis graag verrassen met een nieuwe inspirerende kerststal, maar een tipje van de sluier kan al ’n beetje opgelicht worden.

Het thema wordt: JEZUS, oase in de woestenij, nu wij.

Het landschap waarin de nieuwe stal komt te staan zal er dor, als ’n woestenij, uitzien; maar dicht bij de stal zal een weldadige oase te zien zijn, dicht bij Jezus in de kribbe; want..: Hij is onze oase, onze levensbron; door Hem en met Hem kunnen wij er “tegenaan” .

Vandaar onze bijbehorende tekst Jézus ! …oase in de woestenij… nú wij!

        

Bezoektijden

Wij hopen dat u van onze stal komt “genieten“.

Onze bezoek tijden zijn: 1e en 2e Kerstdag en zondag 30 december na de laatste viering tot 16.00 uur; Nieuwjaarsdag 1 januari van 13.00-16.00 uur. Tijdens de bezoekuren zorgen lokale musici voor een sfeervolle muzikale ondersteuning.

Het al oude “knikengeltje” ontbreekt uiteraard niet en hij verwelkomt de kinderen met een vriendelijk knikje.

Wij zijn er dan ook; heel hartelijk welkom. [l]