Top 3 50 rug vlnr: Robyn Hulleman, Noor Vermeer en Kimberly Ruiter. FOTO ROSE MAY VAN ALKEMADE Rose May van Alkemade

Noor Vermeer snelste van Nederland op de 50 meter rugslag

BREDA - In hetzelfde weekend waarin zwemster Ranomi Kromowijojo drie keer wereldkampioen werd in China, werd de twaalfjarige zwemster Noor Vermeer uit Breda Nederlands kampioen op de 50 meter rugslag. Ook op de 100 en 200 meter rugslag én de 400 meter vrije slag, legde ze beslag op een plek op het podium.

Noor komt uit voor de Bredase zwemclub SBC2000 en won haar gouden medaille op de 50 meter rugslag op zaterdag 15 december 2018 tijdens de Nederlandse Junioren & Jeugd Kampioenschappen (NJJK) in Eindhoven.

Goud

De 50 rugslag voor junioren 2, de leeftijdscategorie waar Noor in uitkomt, leverde een duidelijke winnaar. Noor lag vanaf het begin af aan op kop en heeft haar positie niet meer afgegeven. Ze bleef haar concurrent Robyn Hulleman van ZVV voor en zwom een seconde van haar beste tijd af. Ze tikte aan in 32.87. Robyn Hulleman eindigde als 2e in 33.30.

Twee keer zilver

De dag ervoor, op vrijdag 14 december zwom Noor naar de 2e plek op de 100 m rugslag. Het was een spannende race, de 2e helft van de 100 m zette Noor flink aan, maar ze kwam net te kort. Robyn Hulleman werd eerste in 1:09.82 en Noor 2e in 1:10.39, wel een PR van 2 seconde.

De 200 meter rugslag stond op zondag 16 december op het programma, de afstand waar Noor de snelste tijd had staan. Ze startte naast Robyn Hulleman, die uiteindelijk won in een tijd van 2.28.32. Noor tikte nadat ze alles had gegeven als 2e aan in 2:30.17. Opnieuw een PR van 2 seconde.

Brons

Naast de 50 meter rugslag, nam Noor op zaterdag 15 december ook nog plaats op de startblokken voor de 400 meter vrije slag. Ze had de derde inschrijftijd. Het werd een super spannende race. Na de eerst 100 meter lag ze 5e, op de helft zwom Noor naar plek 4. Nummer 2, 3 en 4 lagen toen heel dicht bij elkaar. Na 300 m keerde Noor als 3e. De laatste 100 m was bloedstollend, Noor tikte in 4:54.24 als 3e aan en moest Avery Collings van de The Hague Swimmings echt net voor laten gaan. Haar tijd was 4:54.21.

Ook de 200 wisselslag hield Noor spannend. Ze startte met de vijfde tijd. Na een goede race, werd ze nipt vierde. Ze kwam net drietiende te kort voor het podium, maar zwom wel een prachtig persoonlijk record.

De Bredase Noor Vermeer heeft een fantastisch NJJK gezwommen met 1 gouden, 2 zilveren en 1 bronzen plak. Wie weet wat de toekomst brengt. [l]