Een Daalderop-rooktafeltje, geschonken door Riet van Oosterhout-Van de Noort, is een mooie aanwinst voor de Heemkundekring.
Een Daalderop-rooktafeltje, geschonken door Riet van Oosterhout-Van de Noort, is een mooie aanwinst voor de Heemkundekring. Kees Rademakers

Heemkundekring 'Het Land van Gastel' presenteert Jaarboek 2017

OUD GASTEL - Op zaterdag 6 januari wordt het Jaarboek 2017 van Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’ officieel aangeboden aan wethouder Hans Wierikx van de Gemeente Halderberge.

Het is alweer het 34ste jaarboek. Men zou kunnen denken dat na zoveel boeken alles wel is gezegd over de geschiedenis van Gastel. Echter, de Heemkundekring is al enige tijd druk bezig haar archief opnieuw in te richten en vindt daarbij steeds weer verrassend en interessant materiaal. Nadere bestudering daarvan levert nieuwe gezichtspunten op die vaak resulteren in een boeiende schets van de geschiedenis van het dorp. De grootste uitdaging voor de redactiecommissie is van al dat moois interessante en goed leesbare artikelen te maken voor het Jaarboek.
Soms heeft de Heemkundekring bepaalde kennis of talent niet of slechts in geringe mate in huis. In dat geval wendt men zich tot schrijvers van buiten de vereniging. Zo schreef Marius Broos uit Roosendaal een eerste deel van een serie over de tram in ons dorp. Het stuk is uitstekend gedocumenteerd en prachtig geïllustreerd. Spreekt men over illustraties, dan komt men helemaal aan zijn trekken bij de bijdrage van tekenaar-illustrator Piet Bruijns uit Oudenbosch. Hij pakte in het verleden regelmatig zijn fiets en reed door Gastel, stopte op bijzonder plekjes en maakte dan tekeningen. Voor het Jaarboek 2017 selecteerde Piet er 21. Andrien Schijvenaars hoorde een radio-uitzending over een Gastelaar op Omroep Brabant. Wouter Loeff, de man achter de uitzending en als historicus werkzaam bij Erfgoed Brabant, werd benaderd. Dat contact resulteerde in een heel mooi artikel over de tragische dood van de Gastelse marinier Cornelis Palings, die in 1943 sneuvelde voor de kust van Australië.
Uiteraard staan er ook de nodige bijdragen in het Jaarboek van de hand van onze eigen publicisten. Allereerst noemen we de stukken van Richard Tak, de man achter ‘Gastels Trots’. Hij schreef een viertal artikelen waaronder bijdragen over 44 jaar Vogelmuzikanten, de Gastelse brandweer en het innen van accijnzen op wijn en bier in het Gastel in 1736. Frans van Merrienboer blijft daarbij niet achter. Ook hij schreef enige mooie artikelen, waaronder een over de viering in Gastel van het 25-jarig Koningschap van Willem III in 1874. Zijn echtgenote Truus van Dongen maakte een uitgebreide reisbeschrijving van een bedevaart naar Lourdes in 1958. Kees Rademakers is niet alleen eindredacteur van het Jaarboek, hij schreef ook enige korte bijdragen.
Nieuw in het Jaarboek is de uitgebreide aandacht die geschonken wordt aan een tweetal onderwerpen, die in het verleden slechts summier aan de orde kwamen. De activiteiten die de Heemkundekring onderneemt, krijgen de aandacht die ze verdienen. Ook de vele schenkingen aan de vereniging leveren prachtige en waardevolle aanwinsten op die Heemkundekring graag deelt met haar lezers.
Het is weer een erg mooi Jaarboek geworden. Met gerechtvaardigde trots nodigt Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’ zowel leden als niet-leden uit om aanwezig te zijn bij de officiële presentatie van het Jaarboek 2017 op zaterdag 6 januari van 14.00-17.00 uur in Dorpsmuseum ‘In de Drie Snoeken’, Dorpsstraat 50 te Oud Gastel. De heemkundekring zorgt voor een gezellige ambiance en een passend drankje en een hapje.[l]