De opening werd verricht door Prins Peer II en oud-wethouder Jan Akkermans. FOTO PETER BRAAKMAN
De opening werd verricht door Prins Peer II en oud-wethouder Jan Akkermans. FOTO PETER BRAAKMAN Foto: Peter Braakmann

Meekrap opent bouwloods 'Ut Kot'

STAMPERSGAT – Onder het genot van een worstenbroodje en Schrobbelèr werd zaterdagochtend om 11.11 uur de bouwloods van carnavalsvereniging De Meekrap 'Ut Kot' officieel geopend. De opening van de locatie aan de Groeneweg werd verricht door Prins Peer II en oud-wethouder Jan Akkermans.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Een week eerder werden de laatste spulletjes uit het oude bouwkot op het voormalige terrein van de Staalunie gehaald en daarmee is de verhuizing van carnavalsvereniging De Meekrap naar een loods aan de Groeneweg voltooid.

Kijkje

Dit weekend kon iedereen op de nieuwe locatie, tijdens de zogenaamde OpenOpening, een kijkje komen nemen. De carnavalsvereniging heeft de opening van de loods namelijk gekoppeld aan de jaarlijkse open dag. Gedurende de hele dag konden geïnteresseerden langskomen om de opening te vieren en om alvast een kijkje te nemen in de nieuwe loods.

Romney-loods

Dennie van Hooijdonk, Erik van Beers, Arjan Luijten en Job Akkermans van De Meekrap weten kijken terug op een behoorlijke geschiedenis waar het de verhuizing betreft. "Omdat in het voorjaar van 2012 bekend werd dat Staalunie zijn activiteiten ging beëindigen, zijn we als club eens gaan denken aan iets anders voordat we voor een voldongen feit stonden," weten zij te vertellen.

'We hebben wel even een dingetje gehad met het waterschap'

Op een smalle strook aan de achterkant van het terrein van de staalgroothandel bouwden zij jarenlang in een zogenaamde Romney-loods de meest fantastische carnavalswagens. "De gemeente had toentertijd maar één stuk grond in eigendom, hier aan de Groeneweg, en dat kregen wij op ons verzoek toegewezen."

Begroting én dak dicht

Door de komst van de Oudenbossche rondweg, kwam in de Nattestraat een loods beschikbaar, die door de leden zelf ontmanteld en overgeplaatst is. De begroting was aanvankelijk dekkend, totdat bleek dat het dak asbesthoudend materiaal bevatte en niet meer gebruikt kon worden.

'Geen spa in de grond voordat alles écht rond was'

"Dat bleek uiteindelijk een grote kostenpost te zijn, waar we geen rekening mee gehouden hadden, maar mede door een leefbaarheidssubsidie vanuit de gemeente en contacten van onze leden is het gelukt om de zaak toch voor elkaar te krijgen. We hebben altijd gezegd: er gaat geen spa de grond in voordat de begroting én het dak dicht zijn." In april 2015 is met de uiteindelijke bouw begonnen en zaterdag vond de officiële opening plaats.

Een unieke plek

De loods staat op een wel zeer unieke plek. "De sloot hierachter is van Waterschap de Brabantse Delta en aan de andere kant is een strook van Staatsbosbeheer. Aan de linkerkant grenst de loods aan grond van de Suiker Unie en verder staat de loods zelf op grond van Halderberge én Steenbergen. De grens loopt namelijk schuin door het bouwkot," vertellen ze lachend. De loods is ook nog eens scheef gezet om het in- en uitrijden van de wagens te vergemakkelijken. De bouw heeft daarna al met al nog een jaar vertraging opgelopen. "We hebben 'een dingetje' met het waterschap gehad. Zij vonden dat we te dicht aan de slootkant bouwden." Dankzij de inzet van de gemeente zijn uiteindelijk alle plooien gladgestreken, waardoor de Meekrap nu over een ruime loods beschikt.

OpenOpening

Van 10.00 tot 23.23 uur stonden aan de Groeneweg 11-2 de deuren open en kon ieder die dat wenste, onder het genot van een hapje en drankje, het nieuwe onderkomen bewonderen. De officiële handeling vond plaats om 11.11 uur en werd verricht door niemand minder dan Prins Peer II en oud-wethouder Jan Akkermans. [l]

 Arjan Luijten, Job Akkermans, Dennie van Hooijdonk en Erik van Beers. FOTO JOHAN WAGENMAKERS