De Smoorfrèters zijn klaar voor 'un gouw fjist' vanwege het 50 jarig jubileum. FOTO: DE SMOORFRETERS
De Smoorfrèters zijn klaar voor 'un gouw fjist' vanwege het 50 jarig jubileum. FOTO: DE SMOORFRETERS Foto: Smoorfreters

Vijftig jaar leutfeest in Smoorfrèterslaand

BOSSCHENHOOFD - Stichting 'De Smoorfrèters viert dit jaar het feit dat het 50 jaar geleden is opgericht. Alle reden voor een gouden feest, waarbij nog eens teruggekeken wordt op talloze hoogtepunten, maar ook stilgestaan wordt bij trieste gebeurtenissen. Michaël Koevoets (31) neemt dit jaar afscheid als Nar Kluit.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

De carnavalsstichting is in februari 1968 opgericht door een vriendenclub van voetbalvereniging DEVO. Zij hielden jaarlijks hun zogenaamde DEVO-bal in dorpshuis de Schakel. Met name Jos Jacobs, later ook de eerste prins, was hier verantwoordelijk voor. De oprichting en het eerste feest vond ook in de Schakel plaats. "En daarmee is de cirkel na 50 jaar rond," vertelt huidig voorzitter Hans Hagens (60), want ons jubileumfeest wordt nu in de kantine van DEVO gehouden."

Smoren

In al die jaren hebben in totaal acht prinsen geregeerd over het Smoorfrèterslaand, zoals de carnavalsnaam van Bosschenhoofd luidt: Prins Jos 1e (1968-1973), Prins Jan 1e (1974-1978), Prins Tinus 1e (1979-1981), Prins Ben 1e (1982-1985), Prins Nillis (1986-1995), Prins Smoor 1e (1996-2009), Prins Eric-Jan (2011-2015) en Prins Ruben 1e (2016-heden). "Bosschenhoofd ligt hoog en als de wind vanuit het zuiden waait wil het hier nogal eens smoren, vandaar de naam," lacht Hans, die al 28 jaar bij de stichting zit. "Het hoogtepunt voor mijzelf is toch wel dat we enkele jaren geleden vanuit een moeilijke financiële situatie, met behulp van de Rabobank Clubkas, nieuwe kostuums konden aanschaffen" vertelt Hans verder.

Indrukwekkend

Het zeer plots overlijden van Hans Broos (Prins Smoor) in oktober 2009 op 51-jarige leeftijd noemen zowel Michaël en Hans het absolute dieptepunt in 50 jaar Bosschenhoofds carnaval. "Hij heeft zoveel voor het carnaval gedaan en betekend dat we uit respect dat jaar geen prins hebben gehad. Onze toenmalige voorzitter Peter Pertijs heeft de prinselijke honneurs waargenomen en tijdens de optocht, waar ook geen prinsenwagen reed, hebben we uit eerbetoon één minuut stilte voor zijn huis gehouden. Dat was indrukwekkend," vertelt Michaël die vele jaren zijn rechterhand was.

Kluit

Tijdens de 11-11 viering van 2003 werd Michaël op 17-jarige leeftijd geïnstalleerd als nieuwe nar. "Van jongs af aan doe ik al aan carnaval en hielp ik mee bouwen bij de Zaandkleppers. De naam Kluit is trouwens nog verzonnen door Hans Broos. Mijn voorganger is schilder en heette Nar Kwast, ik ben hovenier en werd dus Nar Kluit. Kap je water bij smoor dan krijg je een kluit, vandaar," lacht Michaël, die sinds vorig jaar tevens het secretariaat erbij doet. "Maar na 15 jaar is het mooi om het stokje over te dragen. Aan wie dat weten we nog niet, maar kandidaten kunnen zich zeker aanmelden. En een nieuw gezicht is zeker altijd welkom."

Leven

Na vele ups en downs is er nog steeds leven in het carnaval in Bosschenhoofd. "We staan er goed voor en staan aan de vooravond van 'Un Gouw Fjist'. We zitten weer in de lift, alleen hebben we momenteel nog maar 5 raadsleden. Daar mogen er zeker nog wel een paar bij. Ook is het erg jammer dat we de laatste jaren geen hofkapel meer in ons dorp hebben. Voor het feest zelf is alles in kannen en kruiken." Gebruikelijk is dat carnavalsjubilea om de 11 jaar gevierd worden, maar in Bosschenhoofd doen ze daar niet aan. "Dat komt doordat onze eerste twee prinsen, die ook echte kartrekkers waren, na 10 jaar gezamenlijk afscheid namen en dat zo beslist hebben, iets wat later altijd is doorgezet," legt Hans daarbij tenslotte uit. [l]

Zondag 21 januari is er een receptie van 12.00 - 14.00 uur met aansluitend het jaarlijkse verbroederingsbal voor de vijf Halderbergse kernen in kantine 'de Voltreffer' van DEVO. Zaterdag 27 januari is er een feestavond met als thema 'the golden fifties' bij Café Stroop, waarbij de muziek verzorgt wordt door 'The Hot Dogs'. Maandag 12 februari is er een speciale kindermiddag bij Café Stroop met een optreden van clown Onkie. Opgeven voor de jeugdraad dit jaar kan via michaelkoevoets@home.nl /06-52684851.

Tien jaar geleden werd er eveneens een jubileum gevierd. ARCHIEFFOTO