Dit jaar nog wordt er een blauwe zone in Oudenbosch ingericht.  FOTO VERA DE GEUS
Dit jaar nog wordt er een blauwe zone in Oudenbosch ingericht. FOTO VERA DE GEUS Foto:

Oudenbosch krijgt blauwe parkeerzone

OUDENBOSCH - Op zeer korte termijn wordt de blauwe zone ingevoerd in het centrum van Oudenbosch. Hiermee komt er een einde aan het tijdpark waarin je in hartje Oudenbosch zo lang kon parkeren als je wilt. Maximaal twee uur is de wens van de ondernemers. Buurtbewoners en horeca zijn minder enthousiast, maar volgens wethouder Jan Mollen is daar wel een mouw aan te passen.

DOOR VERA DE GEUS

De gemeente, buurtbewoners en lokale ondernemers zijn al lange tijd met elkaar in gesprek over het parkeerbeleid in het centrum van Oudenbosch. Wethouder Jan Mollen benadrukt dat dit gebied niet direct een schokkende parkeerdruk kent. "De meeste mensen staan niet de hele dag in het centrum geparkeerd, zodat je niet heel lang hoeft te zoeken naar een parkeerplaatsje. Binnen afzienbare tijd rijdt er altijd wel iemand weg", zo weet Mollen. Toch zien de betrokken partijen de noodzaak om een blauwe zone in te voeren. "Daarmee creëer je toch net wat extra ruimte en speling. De ondernemers zijn het volledig eens met het invoeren van de blauwe zone", zo zegt Mollen.

Horeca

Dat ligt echter anders voor de horeca en de buurtbewoners. "Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen die in het centrum wonen, het niet prettig vinden dat ze hun auto niet meer zonder meer de hele dag voor de deur kunnen hebben staan. Voor hen gaan we kijken of er een ontheffing mogelijk is. Ook voor de horeca valt iets te zeggen. Winkelend publiek heeft aan de maximale tijd van twee uur doorgaans wel genoeg, beamen ook de ondernemers. Als je uit eten gaat of een avond naar een café gaat, is dat natuurlijk anders. Nu is het wel zo dat de blauwe zone zal gelden gedurende de winkeltijden. In die zin zal de horeca daar niet zo'n last van ondervinden", aldus Mollen.

'Je moet natuurlijk gewoon rustig uit eten kunnen'

"We willen echt voldoen aan de vraag of roep van de ondernemers. We weten zelfs dat er zich bedrijven in Oudenbosch willen vestigen, maar alleen als er een blauwe zone komt. Dat zijn wel dingen om rekening mee te houden. Zeker met het oog op de leegstand waar we vanaf willen of willen beperken", vindt hij. De Fenkelstraat, Professor van Ginnekenstraat, Elisabethstraat en Varkensmarkt staan op de lijst om onderdeel uit maken van de blauwe zone. Dat is ook het geval voor de grote parkeerterreinen van de Aldi, Albert Heijn en Emté. Samen met het Raadhuisplein in Hoeven, waar al een blauwe zone is, zal dit voorlopig de enige blauwe zone blijven.

Kostenplaatje

Begin volgende maand zal de gemeenteraad al dan niet akkoord gaan met het voorstel om de blauwe zone in de voeren in het winkelhart van Oudenbosch. Wat Mollen betreft laat de daadwerkelijke uitvoering dan niet al te lang op zich wachten. De totale kosten die nodig zijn om de blauwe borden en belijning aan te brengen en ook echt te kunnen handhaving komen op een bedrag van ruim een ton. Dit bedrag wil het college van burgemeester en wethouders meenemen in de komende Zomernota die nog opgesteld moet worden. [l]

Parkeerschijf
In het blauwe gebied mag je maximaal twee uur parkeren. Bij aankomst stel je de schijf in per half uur, dus als je om 10.05 aankomt, stel je de wijzer in op 10.30 uur. De schijf leg je op je dashboard aan de kant van het trottoir. Vergeet je de schijf of ben je te laat? Dan riskeer je een boete van 90 euro.