Stoppen met roken doe je samen
Zorgorganisaties slaan de handen ineen

STEENBERGEN - Is het ondanks alle goede voornemens toch nog niet gelukt om te stoppen met roken? Sinds 1 januari 2018 loopt in de regio westelijk West-Brabant een programma ‘stoppen met roken’, gericht op iedereen die wil stoppen met roken. Het programma is het resultaat van een unieke samenwerking tussen specialisten en longverpleegkundigen van het Bravis ziekenhuis, longverpleegkundigen van TWB -Thuiszorg met Aandacht en praktijkondersteuners en huisartsen van Zorggroep West-Brabant. Want stoppen met roken, dat doe je samen!

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: roken is een ernstige verslaving die de kans op aandoeningen zoals COPD, kanker, hart- en vaataandoeningen en diverse andere ziektes veroorzaakt of verhoogt. Stoppen met roken is altijd gezonder. Voor de rokers zelf, maar ook voor hun omgeving.

Verandering van leefstijl
Voor mensen die al ziek zijn, is het van groot belang om hun leefstijl te veranderen. Door te stoppen met roken kunnen de verschijnselen van de ziekte verkleind worden. En gezonde mensen die roken, wil men behoeden voor allerlei ziektes die mede door het roken veroorzaakt kunnen worden.
De samenwerkende zorgorganisaties in westelijk West-Brabant hebben de handen ineen geslagen om mensen die willen stoppen met roken te ondersteunen. Het programma bestaat uit persoonlijke begeleiding of groepsbegeleiding.

Met persoonlijke begeleiding
Bij persoonlijke begeleiding wordt samen met de begeleider aan de hand van persoonlijke gesprekken en huiswerkopdrachten toegewerkt naar een stopdatum. Degene die stopt kan iemand uit zijn omgeving betrekken in het stoptraject. Samen stoppen met steun van de omgeving werkt motivatie verhogend.

Of in een groep
Vindt u het lastig om alleen te stoppen met roken, dan kunt u begeleiding krijgen in een groep. Het contact met lotgenoten geeft steun. In diverse bijeenkomsten worden ervaringen met elkaar gedeeld en wordt samen toegewerkt naar een stopdatum.

Waar kunt u terecht?
De persoonlijke begeleiding bij het stoppen met roken is georganiseerd in diverse huisartsenpraktijken en op een aantal centrale plaatsen in de regio zoals lokale zorgcentra en het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom en Roosendaal.
De groepsbijeenkomsten worden op diverse locaties georganiseerd onder andere bij TWB, Thuiszorg met Aandacht.
Op de website van Zorggroep West-Brabant staan alle locaties vermeld: www.zorggroepwestbrabant.nl

Wilt u stoppen met roken?
Wilt u stoppen met roken, meld uzelf aan voor het programma via www.zorggroepwestbrabant.nl of bespreek dit met uw behandelaar.
De kosten voor de begeleiding worden vergoed door de zorgverzekeraar. Afhankelijk van de zorgverzekeraar is het eigen risico of een eigen bijdrage van toepassing.

Meer weten?
Meer informatie kunt u vinden op www.zorggroepwestbrabant.nl of u kunt een mail sturen naar stoppenmetroken@zgwb.nl [l]