Afbeelding
Foto: Peter Braakmann

Kritiek op procedure maatregelen Bosschenhoofd

BOSSCHENHOOFD - De procedure om ervoor te zorgen dat er verkeersremmende maatregelen in Bosschenhoofd komen gebeurt niet zorgvuldig genoeg. Dat zegt Thomas Melisse van de VVD. Hij is van mening dat 'onder druk van de aankomende verkiezingen' al in maart een besluit genomen moet worden over aanvullend krediet. Volgens wethouder Jan Mollen gebeurt een en anders echter uiterst zorgvuldig. Bovendien zijn de dertien leden van de klankbordgroep het unaniem eens met de plannen.

De inwoners van Bosschenhoofd zijn van mening dat de aanleg van de rondweg Oudenbosch hen niet veel goeds heeft gebracht. Er is meer (vrachtverkeer en de snelheid is omhoog gegaan. Om die reden pleiten zij al geruime tijd voor maatregelen om de overlast te doen terugdringen. De aanvullende maatregelen kosten echter zes ton in plaats van de drie ton die ervoor gereserveerd is in de begroting. Het college wil in maart om aanvullende krediet vragen, maar dat gaat Melisse te snel. "Wij maken ons zorgen over de zorgvuldigheid waarmee het college werkt aan een voorstel om nog voor de verkiezingen van een raadsbesluit te krijgen", zo zegt hij. De VVD is in de veronderstelling dat in 2008 gesteld is dat er in Bosschenhoofd maximaal 7000 vervoersbewegingen aanleiding zijn om in te grijpen. In het verkeersstructuurplan 2016-2017 worden echter 10.000 vervoersbewegingen genoemd. Melisse vindt dat dit los vermeld had moeten worden in een raadsvoorstel en geen onderdeel had mogen zijn van een negen pagina's tellende bijlage.

Procedure

Kritiek is er vanuit de VVD ook op de procedure die B&W heeft gevolgd. "Onder druk van aanstaande verkiezingen wil het college graag een raadsbesluit om krediet voor de verkeersmaatregelen. Wat ons betreft staat vast dat het hele proces niet uitblinkt in zorgvuldigheid.",zo zegt hij. Volgens verantwoordelijk wethouder Jan Mollen is er echter sprake van een 'zeer zorgvuldige en uitgebreide procedure.' "De indruk wordt nu gewekt dat we een en ander even snel op willen lossen, maar dat is zeker niet het geval", zo begint Mollen. "Precies een jaar geleden hebben wij de mensen die voorheen deel uitmaakten van de werkgroep Zorg om Bosschenhoofd uitgenodigd. Zij waren ook betrokken bij de herinrichting van de Pastoor van Breugelstraat in 2009. 13 januari was het eerste gesprek kort daarna is er een gesprek geweest met deze mensen en de ambtenaren. Er is gesproken over snelheidsbeperkende maatregelen, maatregelen om vrachtverkeer te ontmoedigen en verkeersremmende maatregelen", zegt hij.

Unaniem

Alle betrokkenen zijn met die kaders aan de slag gegaan waarna er in juli vorig jaar een informatiebijeenkomst volgde. Alle bewoners die aan de Pastoor van Breugelstraat, Zwarthoofdseweg en Vaartweg wonen zijn uitgenodigd. "Zo ook de mensen die in onder andere de Steenuil en Breugelhof wonen", aldus Mollen. "Via de Halderbergse Bode zijn alle andere inwoners uitgenodigd, want wij vonden en vinden dat alle inwoners van Bosschenhoofd hier een belangrijke stem in hebben." Vervolgens is er een klankbordgroep gestart met daarin dertien betrokkenen, volgden er drie bijeenkomsten waar uiteindelijk unaniem gekozen werd voor het verbreden van het fietspad, het verlengen van de 30 km-zone, een 60 km-traject richting Oudenbosch en het inrichten van de bebouwde komgrens.

Ideale situatie

Begin dit jaar was er nog ene bijeenkomst waar 139 mensen aanwezig waren. "Duidelijk is dat de meest ideale situatie een rondweg voor Bosschenhoofd is. Dat is niet haalbaar dus moeten we het doen met het beste alternatief. Dat denken we te hebben, zeker gezien het feit dat de leden van de klankbordgroep het unaniem eens zijn met het voorstel", aldus Mollen.

Acceptabel

De reden om het verzoek om het dubbele aan financiële middelen uit te trekken nog in maart door de raad wil laten behandelen, is volgens Mollen tweeledig. "Deze raad heeft unaniem een motie aangenomen dat wij om extra middelen moeten kunnen vragen als dat nodig is. Bovendien, moeten we als we in 2018 willen starten met de werkzaamheden, niet langer wachten met het besluit. Dit alles om de inwoners van Bosschenhoofd zo snel mogelijk een acceptabele situatie te bieden", zegt hij.Mollen beaamt dat de 10.00 verkeersbewegingen, dat volgens Mollen de eerste jaren zéker niet gehaald wordt, wellicht beter verduidelijkt had moeten worden. "Ik begrijp dit vragen oproept. Toch heb ik de overtuiging dat die tienduizend bewegingen niet gehaald zullen worden." [l]

Afbeelding