Pertinent geen geluidsschermen in het buitengebied

HALDERBERGE - De gemeente wil pertinent geen geluidsschermen in het buitengebied. "Maar eerst we in op bronmaatregelen als raildempers", aldus wethouder Frits Harteveld.

DOOR VERA DE GEUS

Als het aan de gemeente ligt komen er geen geluidsschermen langs het spoor op Halderbergs grondgebied. "We zetten veel liever in op bronmaatregelen", zegt Harteveld. Hij doelt daarmee op maatregelen zoals raildempers en het isoleren van gevels. Volgens hem zijn geluidsschermen veel ingrijpender en dat wil men voorkomen. "Dit heeft onze absolute voorkeur, maar mocht ProRail hier niet toe overgaan, dan pleiten wij, onder andere na een inloopavond en intensief overleg met omwonenden, voor geluidsschermen die in de kernen niet hoger zijn dan twee meter. Verder willen we in het buitengebied helemaal geen geluidsschermen."

Plaatsing

De geluidsschermen die ProRail inzet om geluidsoverlast te beperken, worden in 2020 geplaatst. Komend jaar willen het ministerie en Prorail een concreet plan opstellen en daarvoor wil de gemeente Halderberge middels een visie input voor leveren. De Heul, het Gors, Noordhoek, Poldersdijk en Spijperstraat komen in aanmerking voor extra maatregelen. De minister komt komend jaar met een definitief saneringsplan. Vanaf 2020 kunnen dan de schermen geplaatst gaan worden. [l]