De Zaandkleppers zijn dringend op zoek naar een plek. FOTO JOHAN WAGENMAKERS
De Zaandkleppers zijn dringend op zoek naar een plek. FOTO JOHAN WAGENMAKERS

Dakloze Zaandkleppers zoeken een schuur

BOSSCHENHOOFD - De oudste en enige nog actieve wijkvereniging is de Zaandkleppers en die zitten met de handen in het haar. Zes jaar geleden verloren ze hun bouwlocatie en met dat probleem kampen ze nu nog. Ze hopen dat iemand kan helpen, zodat ze toch een steentje bij kunnen dragen aan de optocht.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Jarenlang was de thuisbasis van de Zaandkleppers bij de familie Thijs in Bosschenhoofd. Na het overlijden van eerst Toon en later zijn vrouw Naantje, moest er echter afscheid genomen worden van deze locatie en kwam men in een loods van de oude steenfabriek terecht. Al gauw moest daar plaats gemaakt worden voor een nieuwbouwwijk en nam men de wijk naar Van den Brand beregeningstechniek, maar daar moesten de Zaandkleppers weg omdat er andere plannen met die gebouwen waren.

Strijdbaar
Marly is samen met haar schoonmoeder Annelies Broos strijdbaar om voor de fanatieke bouwers van de Zaandkleppers onderdak te vinden, zodat er in de toekomst weer een grote A-wagen gebouwd kan worden.

"Het carnaval en het bouwen zit zĂł in onze familie. Wij hebben het weer doorgekregen van onze ouders en nu kunnen wij het niet meer aan onze kinderen en kleinkinderen doorgeven vanwege ruimtegebrek. Naar het bouwersbal gaan we ook al niet meer, omdat we toch niet zelf bouwen," leggen ze daarbij uit. De in 2009 onverwachts overleden Hans Broos was de man van Annelies en naast Prins Smoor een van de drijvende krachten achter de wijkvereniging.

Geen optie
De voorbije jaren was de wijk zelfs genoodzaakt om telkens een wagen te huren. "Alleen zit dat huren er dit jaar ook niet meer in," gaat Marly verder. "Onze vaste huurwagen was al weg en we hebben niet de middelen om een andere en waarschijnlijk duurdere wagen te huren." Om nu juist in het gouden jubileumjaar van de SmoorfrĂȘters niet mee te doen aan de optocht was geen optie. De eigen schuur werd leeggehaald en omgetoverd tot een bouwkeetje, een aanhanger werd uit de 'smoor' getrokken en de oude bouwkleren werden opgezocht. "We zijn niet groot en niet heel spectaculair, maar we zijn er wel bij. De kinderen kunnen straks op het wagentje en kunnen strooien met confetti."

Schuur
Megan Broos, de kleindochter van Prins Smoor, is dit jaar prinses van de jeugdraad en krijgt daarbij zelfs de eerste steek van haar opa op. "Al met al maken we er gewoon maar het beste van. De voorpret die we met zijn allen hebben is ook wat waard", aldus Marly. "We zijn al te lang dakloos nu. Welke boer wil voor ons zijn schuur afstaan, zodat we weer grote wagens kunnen bouwen en naast Bosschenhoofd ook mee kunnen doen in optochten in de omgeving zoals vroeger?" [l]