Laatste puntjes op de i bij doorgaande route

OUDENBOSCH - Een maximumsnelheid van 30 kilometer in plaats van 50 kilometer, geen stoplichten meer, bredere stoepen en een andere parkeerindeling. Dat is wat de bewoners en gebruikers van de Doorgaande Route Oudenbosch merken. ''En dat was best wel even wennen'', stelt Frits Harteveld, wethouder van de gemeente Halderberge.

DOOR MARIJN RIEMENS

De gemeente heeft hard gewerkt om de route door het centrum van Oudenbosch veiliger te maken. Waar er voorheen 50 kilometer mocht worden gereden, zijn de straten van het dorp sinds eind 2017 als 30-kilometerzone ingericht. Borden wijzen hierop bij binnenkomst van het centrum.

Veilig

Verder heeft de gemeente in overleg met basisschool De Schittering ter hoogte van de Fenkelstraat en de kruising Doelpad/Polderstraat/Pastoor Hellemonsstraat twee oversteekplaatsen gecreƫerd. ''Zo kunnen de kinderen uit de wijken Spui, Duiventoren en Centrum veilig richting school oversteken", aldus wethouder Harteveld in de recent verschenen nieuwsbrief.

Parkeerplaatsen
De verandering van de kilometerzone en het aanleggen van twee oversteekplaatsen is niet het enige wat de gemeente heeft gedaan. In overleg met verschillende klankbordgroepen en buurtbewoners zijn er stoepen verbreedt en parkeerplaatsen aangelegd. ''Voertuigen mogen immers nooit op de stoep buiten de bestemde parkeerplaatsen gezet worden'', aldus de gemeente Halderberge.

Extra laadmogelijkheden voor lokale ondernemers

Daarnaast zijn er ook twee laad-en losplaatsen aangelegd voor kleine ondernemingen. Wanneer deze bezet zijn, is er voor hen nog de mogelijkheid om via de rijbaan te laden en lossen." Daarmee reageert Harteveld onder meer op vragen van Gisela van Beek van Lokaal Halderberge.

Evaluatie
De nieuwe inrichting van de route door het centrum van Oudenbosch wordt het komende jaar geƫvalueerd. Het verkeer op en rond de route wordt door verkeerstellers verschillende keren geteld. Deze verkeerstellers registreren niet alleen het aantal verkeersbewegingen en het soort verkeer, maar ook de snelheid van de voertuigen. In januari heeft de eerste telling op de Bosschendijk, Ste Bernaertsstraat en de Markt plaatsgevonden. Op zeer korte termijn zullen de cijfers hiervan door het gemeentebestuur worden toegelicht. Recent werd eveneens geteld op de Zandeweg, de Randweg en ter hoogte van de kruising met de Blauwe Hoefweg en de Klinkstraat. De gemeente Halderberge neemt zich voor om dit jaar niet alleen op de nieuwe route te tellen, maar ook in de omliggende straten. [l]