Frits Harteveld is blij met de input vanuit de dorpen. ARCHIEFFOTO
Frits Harteveld is blij met de input vanuit de dorpen. ARCHIEFFOTO Foto: Gemeente Halderberge

Halderbergenaren aan de slag met eigen dorp

HALDERBERGE - Inwoners van Halderberge mogen zelf aan de slag om plannen te maken voor hun eigen dorp. Een van de onderdelen uit de Economische Visie tot en met 2020 is het leefbaarder en levendiger maken van alle vijf de kernen. Op korte termijn worden er klankbordgroepen samengesteld om zo te komen tot concrete plannen om dit te realiseren die op korte óf langer(e) termijn uitgevoerd kunnen worden.

DOOR VERA DE GEUS

Het college van B&W en de Halderbergse gemeenteraad stelden al eerder de Economische Visie 2020 vast. Daarin staan allerlei plannen om Oud Gastel, Hoeven, Oudenbosch, Stampersgat en Bosschenhoofd naar een hoger plan te tillen.

Volgens wethouder Frits Harteveld zijn er al aardig wat stappen gezet om te komen tot verbeteringen. "Het aanleggen van glasvezel voor onder meer de ondernemers, het promoten van toerisme in onze mooie gemeente, de schouw op bedrijventerreinen en de verbetering van infrastructuur waar dat nodig is. Allemaal zaken die opgenomen staan in de visie waar we al mee aan de slag zijn gegaan", somt hij op.

Input

Het leefbaarder en levendiger maken van de kernen van Halderberge maakt daar ook deel vanuit. De startbijeenkomst was volgens de wethouder meteen een succes. In totaal kwamen bijna 50 mensen naar de bijeenkomst. "Wat willen we met de dorpen en hoe gaan we dat bereiken? Dat is wat we te weten willen komen en de mening van de burgers is daarbij heel belangrijk", zegt hij. "Ik ben dan ook blij met de opkomst en de input."

Plannen

Insteek van de plannen is uitgaan van een compact centrum of winkelgebied in ieder dorp, een prettige beleving en uitstraling, het eventueel toepassen van kunst in de centra, goede parkeervoorzieningen en het tegengaan van leegstand.

"Tijdens de startbijeenkomst hebben we daar in groepjes met elkaar over gesproken. Nu gaan we klankbordgroepen maken voor Oudenbosch, Hoeven/Bosschenhoofd en Oud Gastel/Stampersgat om te komen tot vervolgstappen", aldus Harteveld.

'We kunnen
hier veel
bereiken'

"Vanuit Bosschenhoofd en Stampersgat was er weinig reactie dus om die reden hebben we die koppeling moeten maken. Overigens is het natuurlijk zo dat de eventuele plannen toegespitst zijn op ieder dorp op zich."

Budget

De komende maanden, tot en met april, gaan de klankbordgroepen aan de slag met de ideeën om vervolgens met concrete plannen per kern te komen. "De eventuele uitvoering hangt af van de ideeën. Het ene plan zal meteen uit te voeren zijn, terwijl voor het andere budget nodig is", aldus Hartveld.

"Hoe dan ook gaan we alles op alles zetten om veel door te voeren", besluit hij. [l]