Hoewel het politiewerk steeds complexer wordt houdt wijkagent Kees Fikke plezier in zijn werk. FOTO JOHAN WAGENMAKERS
Hoewel het politiewerk steeds complexer wordt houdt wijkagent Kees Fikke plezier in zijn werk. FOTO JOHAN WAGENMAKERS Foto:

De wijkagent heeft een spilfunctie

HALDERBERGE - In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart laten we in een drieluik mensen uit de praktijk aan het woord. Hoe staat de gemeente Halderberge er in hun vakgebied op, waar loopt men tegen aan en welke rol speelt de politiek hierbij? Vandaag deel 1: de wijkagent. Na diverse functies binnen het politiekorps te hebben vervuld, is de 58-jarige Kees Fikke sinds 2013 wijkagent van Oud Gastel, Stampersgat en Borchwerf II.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

"Een belangrijk item wat hoog op de politieke agenda staat is ondermijning van de maatschappij, waarbij de onderwereld zich meer en meer mengt met de bovenwereld," begint Kees zijn verhaal. "Dit is een veel groter probleem dan wij erkennen. Denk hierbij aan hennepteelt, louche autoverhuur en horeca, synthetische drugs, witwassen enzovoorts. Daartoe gaan we de wijk in en letten op zaken als: jongeren die in dure auto's rondrijden en grote feesten die er plaatsvinden. De uitwassen vinden plaats op plaatselijk niveau. Hierbij hebben we een signalerende functie. Wij houden het oog erop en zien verbindingen. Dit geldt ook voor het terrorisme, een ander politiek item, waarbij wij als wijkagenten extra alert zijn."

'Verwarde mensen'

Een ander groot probleem is volgens Kees de verharding en snelle verandering van de maatschappij. Mensen kunnen het tempo niet meer bijhouden, komen in financiële problemen en grijpen naar alcohol of verdovende middelen. "Deze groep van 'verwarde mensen' wordt steeds groter. De politie heeft hierin een doorverwijs- functie, maar wordt teveel belast met het bieden van acute hulp en zorg. Ook politiek gezien lopen we achter de feiten aan. Er is gewoon geen geld en personeel genoeg om deze mensen adequaat te helpen. We moeten zorgen voor eerdere signalering en snellere en goede doorverwijzing naar de juiste instanties."

Hangjeugd

Een groep die tamelijk veel overlast veroorzaakt zijn de hangjongeren. Mensen voelen dit als bedreigend: ze maken veel herrie, laten troep achter en soms worden er ook nog drugs verhandeld. "Dit ligt volledig op het bordje van de gemeente. Alleen bij meldingen komen wij langs. In het jongerenwerk heeft de gemeente goed geïnvesteerd, maar het zou wat mij betreft nog verder uitgebreid mogen worden. Oudenbosch vraagt bijvoorbeeld veel capaciteit, wat ten koste gaat van de andere kernen," meent Kees.

Speerpunten

Speerpunten van de wijkagent zijn verder woninginbraken, straatroven, burenruzies, overvallen en dergelijke waarbij nauw samengewerkt wordt met bijvoorbeeld buurtbemiddeling, buurtpreventie-teams en BOA's. Op het verkeer letten gaat mee in de gewone surveillance. De vele evenementen trekken ook een behoorlijke wissel op het politiekorps. "Dit geeft zeker personele druk ja," beaamt Kees. "Vaak zijn we hierbij pro-actief en praten vooraf mee over vergunningen, beveiliging en overleggen met organisatie en horeca."

Meer blauw

"De politiek wil meer blauw op straat. Hoe? In theorie moeten we 80% van onze tijd besteden aan de wijk en 20% aan andere zaken. In de praktijk zitten we niet alleen met een structurele onderbezetting, maar ook met een toename van de regelgeving en administratieve handelingen. Gelukkig hebben we nu een steunpunt in het gemeentehuis, waardoor we weer wat dichterbij de wijken zijn. Richting politiek zou ik willen zeggen: het theoretisch verhaal wordt vaak gemaakt door mensen die té ver van de praktijk afstaan en die niet overzien wat de consequenties zijn," zegt Kees tot slot. [l]

Hoewel het politiewerk steeds complexer wordt houdt wijkagent Kees Fikke plezier in zijn werk. FOTO JOHAN WAGENMAKERS