Volop vliegtuigen vlogen voorbij tijdens de Hoevense optocht. FOTO PETER BRAAKMANN
Volop vliegtuigen vlogen voorbij tijdens de Hoevense optocht. FOTO PETER BRAAKMANN Foto: Peter Braakmann

Super Tuesday in Peejenland vloog voorbij

PEEJENLAND - Heel Hoeven liep dinsdagmiddag uit voor Super Tuesday: dé leutstoet van Hoeven die door de straten van het dorp trok. De honderden mensen langs de kant konden genieten van prachtige wagens, leutige muziek en heel veel grappige en mooie groepen met leutvierders. Motto van dit jaar: Ut vliegt vorbij.

DOOR VERA DE GEUS

Het motto van dit jaar 'Ut vliegt veurbij' was typerend voor Super Tuesday. Hoewel de Hoevense optocht er met acht A-wagens, de nodige B-wagens en een hoop loopgroepen en kleine groepen er eentje van formaat is, vloog de optocht voorbij. Het schitterend optochtweer, koud, maar met volop zon, zorgde ervoor dat het genieten was in Peejenland.

Sfeer

Op de laatste dag van carnaval pronken de loopgroepen, kinderen, kleine en grote wagens op Super Tuesday met hetgeen zij het afgelopen jaar in elkaar hebben gezet. Voor de vele, vele bezoekers was er dan ook genoeg spectaculairs te zien. De stoet werd voorafgegaan door Muziekvereniging St. Caecilia uit Hoeven die meteen de juiste sfeer bracht. Onder toeziend oog van Prins Baarug, versbakken Prinses Maaike de Rooy en het gevolg trokken de wagens door de St. Janstraat, de Bovenstraat, de Arnoutlaan, de Meidoornlaan en de Akkerlingen.

Vliegtuigen en vliegeniers

De afwisseling maakt Super Tuesday jaarlijks tot een ware happening. Kleine Peejkes en Peejinnekes die na de kinderoptocht op vrijdag nog een keertje met hun zelfgebouwde wagentjes de aandacht trekken. We zagen veel vliegtuigen, vliegeniers en parachutes. De enkelingen wisten met acts vol interactie de lachers op hun hand te krijgen en de loopgroepen maakten er een waar feestje van.

Zeemeerminnen

Toch zijn het de gigantische A-wagens waar Super Tuesday om bekend staat en waar dan ook halsreikend naar uit werd gekeken. De wagen van BC De Spie werd omcirkeld door tientallen superhelden die door het publiek renden ter aankondiging van hun wagen. BC Ambiance stuurde eerste rasechte vissers voor de onderwaterwagen uit gevolgd door een stoet zeemeerminnen. De sprookjesachtige wagen van BC De Flierefluiters blonk uit in details en ook de loopgroep van dezelfde bouwclub was een ware aanvulling.

't Vliegt Vorbij, Leut en Razernij

Bijzonder was dat BC 't Zooike en BC De Geintrappers dit jaar hun handen ineen sloegen. Tweeëntwintig bouwers sjouwden zich de afgelopen maanden onder de naam De Zooitrappers aan de indrukwekkende wagen 't Vliegt Vorbij, Leut en Razernij. Een wagen van elf meter hoog. De samenwerking bleek een schot in de roos, want de eerste plek werd binnengehaald terwijl de clubs vorig jaar nog als zesde en zevende eindigden.

KiKa

Rond de klok van 20.15 uur begon dinsdagavond de prijsuitreiking in de categorie A-wagens. Rond negen uur werd bekend dat De Zooitrappers er met de winst vandoor zouden gaan. Eerder al hadden De Zooitrappers aan De Krom Bestratingen beloofd om, in ruil voor het bestraten van de omgeving van de nishut, een donatie te doen aan KiKa. In een emotionele toespraak maakte Tom van den Hout, een van de kartrekkers van de club, dan ook meteen na de bekendmaking bekend dat De Zooitrappers al het gewonnen prijzengeld zal doneren aan Kika. Later op de avond kwamen daar zelfs nog meer initiatieven bij, waardoor het uiteindelijke bedrag naar verwachting zelfs vele malen hoger zal worden.

Ne bonte Kerremis

"Na het tellen van de honderden stemmen van de mottoverkiezing is met het kleinst mogelijke verschil van één stem het nieuwe motto bekend gemaakt: Ne bonte kerremis", aldus De Peejenzaaiers. [l]

Uitslag A-wagens optocht Peejenland

1.BC De Zooitrappers

2.BC De Flierefluiters

3.BC Ambiance

4.BC De Spie

5.BC Den Peejkes

6.BC De Akkerlinge

7.BC De Kits

8.BC Van alles wa

De A-wagens zijn het visitekaartje van Super Tuesday. FOTO PETER BRAAKMANN