Bierhuis Roks-Sep aan de Roosendaalsebaan rond 1910.
Bierhuis Roks-Sep aan de Roosendaalsebaan rond 1910. collectie Nol Krijnen

Het Bosschenhoofd van vroeger

BOSSCHENHOOFD - Eind 2015 startte een enthousiast werkgroep aan het project 'de Keuters'. Na ruim twee jaar van naarstig zoeken in archieven, spreken met oud bewoners, (kadaster)kaarten bekijken en vergelijken, huis- en wijknummerregistraties bestuderen ligt er nu een presentatie klaar over deze kleine gemeenschap/wijk van Bosschenhoofd.

De Kneuters, gelegen rond het beboste stuk aan de A58 nabij het Shell-benzinestation, kende in de loop der jaren een sterk wisselende bewonerssamenstelling. In dit buurtschap ligt de bakermat van voetbalvereniging Devo, het had zijn eigen café, er was een carnavalsbouwclub actief. Maar na 1974 ging het bergafwaarts met dit gebied. De verbreding van de snelweg in dat jaar heeft er toe geleid dat er een behoorlijk aantal woningen zijn afgebroken. Het buurtschap was niet meer wat het geweest was.
Een werkgroep van heemkundekring Seppe had het plan opgevat om een onderzoek te doen naar het buurtschap ‘de Kneuters’. Alle huizen en hun bewoners, vanaf het ontstaan van de eerste bebouwing, zijn in beeld gebracht. Bovendien zijn verhalen en foto’s verzameld van personen, families, feesten of andere bijzondere gelegenheden.

Presentatie
Het werk is nu af en zij geven een presentatie op dinsdag 27 februari in café Concordia te Bosschenhoofd. Aanvang 20.00 uur. Wij nodigen alle geïnteresseerden uit om hier bij aanwezig te zijn. Behoort u tot de huidige bewoners van 'de Kneuters' of bent u een van de oud-bewoners of hebben uw ouders/voorouders in dit gebied gewoond, dan mag u deze avond niet missen. We denken hierbij speciaal aan de families van Sundert, Kuijstermans, Valentijn, Veeke, Broeren, Koevoets, Franken, Roks en Brant. Veel van deze mensen hebben hun roots in dit gebied liggen. Tijdens het eerste deel zullen Ad van Meer en Jan Schouw 'de Kneuters' tot leven brengen. In het tweede deel zal de Heemkundekring u verrassen met een serie mooie foto’s van Bosschenhoofd in vroegere tijden gepresenteerd door Piet Koevoets.
Heemkundekring Seppe hoopt dat ze velen van u mag verwelkomen.[l]