Youri van de Berg is 17 jaar, maar droomt nu al van een politieke loopbaan. FOTO PRIVÉBEZIT
Youri van de Berg is 17 jaar, maar droomt nu al van een politieke loopbaan. FOTO PRIVÉBEZIT Foto: VVD

Youri van den Berg (17) wil de gemeenteraad in

HALDERBERGE - De meeste 17-jarigen zijn druk met vrienden, vakkenvullen en voetballen. Zo ook Youri van den Berg uit Hoeven, maar hij heeft nóg een hobby. Politiek in het algemeen en de lokale politiek in het bijzonder. Zijn ambitie is om in de Halderbergse gemeenteraad te belanden. Als hij gekozen wordt, moet hij nog wel even wachten, want 10 december wordt hij 18. "Pas dan kan ik de raad in, maar dan moet ik natuurlijk heel veel voorkeursstemmen krijgen", aldus Youri die op plaats 9 van de VVD-kieslijst staat.

DOOR VERA DE GEUS

Een jaar geleden bedachten Quinten de Jong (ook op de kieslijst) en Youri dat het wel een goed idee was om een eigen politieke partij op te richten. "Ruim een jaar geleden waren we in de ban van de landelijke verkiezingen. T bedachten we dat het wel tof zou zijn om een eigen partij te beginnen. We zochten contact met Bas van 't Wout. Hij is Tweede Kamerlid en woont in Hoeven en wij hoopten dat hij ons verder kon helpen", zo vertelt Youri. "Het bleek echter allemaal wel heel ingewikkeld om aan de slag te gaan met een eigen politieke partij. Daarom hebben we besloten dat toch maar niet te doen, maar we wilden wel verder in de politiek. Via dit Tweede Kamerlid kwamen we in contact met Thomas Melisse en die nodigde ons uit om bij de VVD te komen."

Invloed

Nu het zover is en Youri op de kieslijst staat, is hij blij dat het zo is gelopen. "Eigenlijk kun je in de lokale politiek veel meer bereiken waar het gaat om je eigen leefomgeving. Dat maakt het juist zo leuk, je hebt het echt over je eigen straat, buurt, dorp en gemeente."

'Misschien haal ik het met voorkeursstemmen,
je weet het nooit'

"Ik wil daar graag invloed op hebben, want het zijn wel zaken waar je dagelijks mee te maken hebt. Er zitten weinig jongeren in de politiek en daarom vind ik het ook belangrijk om iets voor hen te veranderen. Bijvoorbeeld op het gebied van starterswoningen en bijbaantjes. Dat zijn dingen die ons bezighouden", legt Youri uit.

Druk leven

Youri heeft een druk leventje. Hij zit op de KSE in Etten-Leur in 6VWO. Daarnaast is hij vakkenvuller bij Albert Heijn in Hoeven en voetbalt hij bij de A2 van VV Hoeven. De laatste maanden is hij druk in de weer met de verkiezingen. "Als het even kan, zorg ik dat ik bij de raads- commissie- en achterbanvergaderingen ben. Ook draai ik shiften in ons clubhuis en we zijn natuurlijk druk bezig met campagne voeren. We gaan de straat op om met mensen te praten, maar ook gaan we in de wijken langs de deuren om te kijken wat bewoners bezighoudt."

Vervanging

Youri staat niet direct op een verkiesbare plaats, maar mocht de jonge Hoevenaar zo'n 120 voorkeursstemmen (afhankelijk van de kiesdeler, red.) krijgen, dan mag hij plaatsnemen op het rode pluche van de Halderbergse gemeenteraad. Echter niet meteen, want Youri is nog niet volwassen en mag volgens de wet nog geen raadslid zijn. "In dat geval moeten we ervoor zorgen dat er iemand tot december de raad in wil. Dan word ik namelijk achttien en mag ik het zelf doen", zo zegt hij. "Nu ga ik daar niet vanuit hoor. Hoe dan ook vind ik het leuk om op deze manier met de politiek bezig te zijn."

Bestuurskunde

De Hoevenaar zegt vooral positieve reacties te krijgen. "Zeker toen we een video hebben gemaakt voor Instagram en Facebook. Mensen reageerden echt tof, zo ook op de voetbal. Dat is leuk, maar ik kan me best voorstellen dat leeftijdsgenoten het niet zo begrijpen of zelfs stom vinden." Youri beleeft veel plezier aan zijn politieke activiteiten. Hij denkt er zelfs aan om bestuurskunde te gaan studeren. "Dat zou hier mooi bij aansluiten", zegt Youri. "Maar eerst de verkiezingen en examen doen!" [l]