Voorlopig geen streep door eigen bijdrage Wmo

HALDERBERGE - Inwoners blijven op basis van hun inkomen een eigen Wmo-bijdrage betalen. Dit afschaffen kost jaarlijks minstens 175.000 euro. Daarom wil B&W eerst het landelijke regeerakkoord afwachten.

DOOR VERA DE GEUS

De raad diende een motie in om te kijken of de inkomensafhankelijk eigen bijdrage voor de Wmo afgeschaft kan worden. Uit onderzoek blijkt echter dat dat de gemeente Halderberge een aardige duit gaat kosten. "Zouden we dit wegstrepen, dan kost dat op jaarbasis minstens 175.000 euro. Dan hebben we het nog niet over de eventuele extra kosten, omdat sommige mensen nu vanwege de eigen bijdrage misschien geen Wmo-hulpmiddelen aanschaffen en dat bij afschaffing van de eigen bijdrage misschien wel zouden doen. Die aanzuigende werking en bijbehorende financiƫle gevolgen zijn niet goed te voorspellen dus waarschijnlijk lopen de kosten verder op", zo legt wethouder Jan Paantjens uit.

Compensatie

Halderberge wil daarom het regeerakkoord afwachten waarin wellicht een regeling komt te staan waarbij met een abbo-tarief gewerkt wordt van 17.50 euro per vier weken aan eigen bijdrage. De gemeente past deze regeling al toe bij de zusters van St. Anna. "Het zou goed kunnen dat het Rijk ons dan gaat compenseren voor wat we dan aan inkomsten missen. Laten we eerst kijken hoe dat uitpakt", besluit de wethouder. [l]