Henk Strootman heeft ruime ervaring met het ondernemerschap en de rol van de politiek hierin. FOTO PRIVÉBEZIT STROOTMAN
Henk Strootman heeft ruime ervaring met het ondernemerschap en de rol van de politiek hierin. FOTO PRIVÉBEZIT STROOTMAN Foto: Privébezit

Ondernemer wil goed politiek klimaat

HALDERBERGE - In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart laten we in een drieluik mensen uit de praktijk aan het woord. Hoe staat de gemeente Halderberge er in hun vakgebied op, waar loopt men tegen aan en welke rol speelt de politiek hierbij? Vandaag het derde en laatste deel: de ondernemer.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

De 61-jarige Henk Strootman is al sinds zijn 24e zelfstandig ondernemer en naast eigenaar van de Strootman Group, gevestigd aan de Oudlandsedijk te Oudenbosch, voorzitter van zowel de Ondernemerskring Halderberge (OKH) als de vorig jaar opgerichte Economische Koepel Halderberge (EKH), een publiek-privaat samenwerkingsverband tussen ondernemers, onderwijs en overheid, gericht op het versterken van het economisch klimaat van de gemeente.

Imago
Was de Ondernemerskring Halderberge volgens Henk voorheen meer een 'old boys network', dan is dat door nieuwe aanwas met frisse ideeën en door betrokkenheid van de gemeente, behoorlijk veranderd. Steeds meer activiteiten worden georganiseerd om kennis te vergroten en om van elkaar te leren. "Als OKH kregen we vaak klachten over de gemeente en de ambtenaren. Er hing een negatief imago omheen. De vraag die wij onszelf daarbij stelde was: 'Wat kunnen wijzelf bijdragen'? Wij hebben getracht dat negatieve beeld te doorbreken door onder meer het houden van spreekuren met de wethouder. Dat heeft zeker geholpen. Bovendien hebben we in José Besters een bedrijfscontactpersoon die de contacten tussen gemeente en ondernemers op uitstekende wijze onderhoudt," vertelt Henk.

Goede uitleg
"Qua dienstverlening, die open en toegankelijk moet zijn, gaan we zeker de goede kant op. De overheid wil ons daadwerkelijk verder helpen, maar hebben wel met wet-en regelgeving te maken. Een klantvriendelijke wetgeving, zeker voor het midden- en kleinbedrijf die de kurk van de economie is, zou daarbij wel mooi zijn om zaken sneller en beter voor elkaar te krijgen. En een goede uitleg van de gemeente waarom dingen wel of niet kunnen, daar ontbreekt het vaak aan, terwijl dit zó belangrijk is en een heleboel zaken helderder maakt," gaat de ervaren ondernemer verder.

Collectief

"Met de invoering van de participatiewet hebben gemeentebestuur en ambtenaren een flinke draai gemaakt. Er is duidelijk méér betrokkenheid en het besef dat wij met zijn allen de maatschappij vormen. Dankzij de 3 o's - overheid, onderwijs en ondernemers - is er al veel op touw gezet. Het blijkt dat we met elkaar veel beter kunnen. De overheid heeft met name daarbij ook een facilitaire taak. De kracht van het collectief wordt nog véél belangrijker. Dat zie je zeker binnen het EKH, waarbij diverse sectoren met elkaar worden verbonden: horeca, toerisme, middenstand, onderwijs, cultuur, overheid, landbouw én grote bedrijven. Met mensen uit deze geledingen kunnen we nu hele mooie projecten uitvoeren, die we anders niet hadden kunnen doen. In de toekomst staan we voor grote uitdagingen zoals het energie-neutraal maken van woningen en bedrijfsgebouwen, waarbij we nu al actie moeten ondernemen."

Invloed

Halderberge is gebaat bij een goed politiek klimaat, waarbij ondernemers tot ontplooiing komen en waar mensen graag willen en blijven wonen. Besef daarbij dat we het samen moeten doen om zo met zijn allen zaken tot stand te brengen. De invloed van ondernemer en burger is groter dan men denkt," geeft Henk tot slot als boodschap mee. [l]