Wethouder Jan Paantjens neemt deel aan de workshop schilderen tijdens het project 'Tijd van je leven'. FOTO JOHAN WAGENMAKERS
Wethouder Jan Paantjens neemt deel aan de workshop schilderen tijdens het project 'Tijd van je leven'. FOTO JOHAN WAGENMAKERS Foto: Johan Wagenmakers

Project 'Tijd van je leven' blijkt erg waardevol

OUDENBOSCH - Om de kwaliteit van het leven van ouderen te verbeteren is de GGD West-Brabant enkele jaren terug een project 'Tijd van je leven' gestart. In samenwerking met kunstenaars en culturele instellingen wordt mogelijke eenzaamheid onder ouderen door creatieve tijdsbesteding tegengegaan. In verzorgingstehuis De Zellebergen kwam wethouder Jan Paantjens niet alleen een kijkje nemen, maar na hijzelf ook daadwerkelijk deel aan de workshops.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

"Kunst is in dit geval het bindmiddel voor ouderen om naast het opdoen van nieuwe contacten, ze te 'prikkelen' en iets 'los' te maken," vertelt Anneke Wijn. Naast Arie Onnink, Isabella Raaijmakers en Corien Konings is zij een van de kunstenaars die nauw betrokken is bij dit project. Samen met de activiteitenbegeleiders spelen zij bij 'Tijd voor je leven' een grote rol, waarbij het vooral om het proces gaat en niet om het eindproduct.

Subsidie

"Vorig jaar was er een pilot van dit project in Roosendaal. Dat was zo'n succes dat het is uitgerold in wijken en verzorgingstehuizen in Halderberge, Bergen op Zoom en Breda. De gemeente en de GGD subsidiƫren en werken hierbij samen met culturele instellingen en kunstenaars. Zorg en kunst leren op deze manier van elkaar," verklaart ze nader.

Andere manier
Mark van Beers, lid van het managementteam van de GGD, legt een en ander verder uit: "De GGD is altijd op zoek naar onverwachte samenwerking. Zeker in het kader van een goede gezondheid is dit project belangrijk. Wij weten dat er onder ouderen vaak veel eenzaamheid heerst. Door ze deel te laten nemen aan 'Tijd voor je leven', waarbij kunstenaars door middel van workshops met ze aan de slag gaan, komt er nu op een andere manier informatie naar boven. Onze ervaring is dat mensen die meedoen aan dit project zich daarna aanmerkelijk minder eenzaam voelen."

Werkgroepen
Na een informatiebijeenkomst en een ontmoetingsmiddag kon er gekozen worden uit drie verschillende bezigheden: muziek, schilderen of creatief.

'De eerste keer hebben we zelfs spontaan met elkaar gedanst'

In acht wekelijkse sessies zijn de drie werkgroepen van elk acht ouderen vanaf eind januari bezig met cultuur en kunst, terwijl ze ondertussen levenservaringen met elkaar delen en verhalen van vroeger over tafel gaan. Deze vrijdagmiddag komt wethouder Jan Paantjens een praatje maken met de ouderen en neemt hij deel aan de workshops.

Koesteren
Zo gaat het in de werkgroep creatief over het woord koesteren. De wethouder vertelt wat hijzelf koestert en allen proberen ze te definiƫren wat het woord inhoudt : "Iets wat aaibaar is, of een warm gevoel bezorgd, of een speciaal plekje in je hart heeft, of liefderijk verplegen," zijn daarbij enkele opmerkingen uit de groep. "Wat we koesteren gaan we verwerken in de werkstukken," merkt kunstenares Corien daarbij op.

Legpuzzels

De 88 jarige Ad Scheepers is een van de deelnemende ouderen. "Mijn grootste hobby is legpuzzels maken, hoe moeilijker hoe leuker. Op verzoek ben ik hier eerst komen kijken en ben mee gaan doen. Het leukste is de omgang met elkaar en wat je ervan leert. Je vertelt over jezelf en hoort ook dingen van anderen. De eerste keer hebben we zelfs spontaan gedanst," lacht hij. [l]

Meer informatie over dit project is te vinden op: www.tijdvanjeleven.com