Janne en Roos Englebert in Oosterhout.
Janne en Roos Englebert in Oosterhout. Foto:

Broer en zus Englebert sterk op de 2000 meter vrije slag in Oosterhout

OUD GASTEL - Bij de zwemvereniging de Warande in Oosterhout is op vrijdag 16 maart een zwemwedstrijd georganiseerd over 2000 meter voor de lange afstand zwemmers uit de regio om een startbewijs te behalen voor het Nationale kampioenschap over 5000 meter vrije slag wat in april op het programma staat.

Voor het kampioenschap over 5 kilometer zijn in totaal 18 startbewijzen voor zowel de dames als de heren te vergeven. Deze starbewijzen worden vergeven aan de hand van de 2 kilometertijden.

Tijdens deze wedstijd werd met twee personen in een baan gezwommen waardoor de zwemtijd wat nadelig wordt beïnvloed omdat men elkaar nagenoeg iedere baan tegenkomt en daardoor steeds wat extra weerstand van het water ondervindt door tegenstroming.

De jeugdige Gastelaren Janne en Roos Englebert hebben beide deelgenomen aan deze wedstrijd in Oosterhout. De 15 jarige Roos zwom haar 2 kilometer in een mooi egaal tempo en scoorde een tijd van 25.58.89 min. Voor haar eerste kilometer had zij 12.57.57 min. nodig en voor de tweede 13.01.32 min. Zij werd hiermee 5e in het totaalklassement bij de dames waarmee ze uiterst tevreden was. Haar eindtijd kan voldoende zijn voor een startbewijs .

Broer Janne, net 17 jaar, had zich een dubbel doel gesteld, namelijk een verbetering van zijn persoonlijke besttijd op de 1500 meter en het behalen van het door hem zo fel begeerde startbewijs.

Om beide doelen te behalen startte hij iets sneller dan normaal gebruikelijk voor een afstand over twee kilometer. Tijdens de race zou blijken dat hij een goede keuze had gemaakt met als resultaat een verbetering van zijn 1500 metertijd van ongeveer 12 seconde ( van 17.17.70 min. naar 17.05.90 min. ) en een eindtijd op de 2000 meter van 22.53.85 min. Met deze tijd werd hij overall winnaar en plaatste zich nagenoeg zeker voor het boven vernoemde kampioenschap.

Voor beide zwemmers is het jammer dat er maar weinig wedstrijden over wat langere afstand worden georganiseerd. In voorgaande jaren werd een lange afstand competitie georganiseerd, echter dit jaar is er slecht een zogenaamde LAC-wedstrijd gehouden. Daarom waren zij beide blij met bovenstaande wedstrijd in Oosterhout. [l]