Directeur-bestuurder Ad Goossens, rechtsonder, heeft het convenant over cultuureducatie aan alle scholen overhandigd. FOTO JOHAN WAGENMAKERS
Directeur-bestuurder Ad Goossens, rechtsonder, heeft het convenant over cultuureducatie aan alle scholen overhandigd. FOTO JOHAN WAGENMAKERS Foto: Johan Wagenmakers

'Cultuur wordt onze toekomst'

OUD GASTEL - De 16 scholen vallend onder Stichting Openbaar Basisonderwijs West-Brabant (OBO) besteden de komende jaren speciale aandacht aan cultuureducatie en 'vaardigheden voor de 21e eeuw'. Om zich hiermee te conformeren gaan alle OBO-scholen een convenant ondertekenen. De uitreiking van dit convenant en het startschot voor een cultuurestafette was op 22 maart op OBS de Linde in Oud Gastel.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Naast taal, rekenen en de overige kernvakken, zijn competenties als samenwerken, creativiteit, communiceren, probleemoplossend vermogen en sociale en culturele vaardigheden voor de toekomst van leerlingen van groot belang.

'Er is in het leven meer dan rekenen en taal'

Deze zogenaamde vaardigheden voor de 21e eeuw staan bij de onderwijsstichting dan ook hoog in het vaandel. Vanaf het schooljaar 2015-2016 hebben alle 16 OBO-scholen zich breed georiënteerd op cultuur, wat geleid heeft tot een gezamenlijke visie op cultuureducatie.

Convenant

Door het schoolbestuur is daarop besloten om een en ander vast te leggen in een convenant, zodat cultuur een geïntegreerd item van het lesprogramma wordt. Binnen het ondertekende convenant is elke school wel vrij om op eigen wijze te handelen. "Cultuur wordt inderdaad vanaf heden een vast onderdeel, waarbij elke school wel zijn eigen accenten kan leggen," legt directeur-bestuurder Ad Goossens van het OBO uit. "Elke school heeft nu een eigen Interne Cultuur Coördinater (ICC), die zorg draagt voor de uitvoering."

Meer dan rekenen en taal

In Oud Gastel waren van elke andere school ICC'ers en twee leerlingen vertegenwoordigd om samen met alle leerlingen en leerkrachten van OBS de Linde de officiële aftrap te verrichten. "Er is meer in het leven dan alleen rekenen en taal toch,"? sprak Ad Goossens in zijn woordje tot de kinderen. "Op school gaan we zeker nog praten en leren, maar ook andere dingen doen. Dat heet met een moeilijk woord 'cultuur'. De meester of juffrouw moet dat woord in de klas maar uitleggen, maar cultuur wordt onze toekomst."

Interactieve show
Voordat elke school uit handen van hem zijn eigen convenant ontving, werd er door muziekleraar en entertainer Ronald van Meer een wervelend muzikaal interactief - doe lekker mee - programma gebracht. In het hart van het Futura-gebouw, waar de Linde is gehuisvest, deden alle kinderen volop mee.

'We gaan we zeker nog praten en leren, maar ook andere dingen doen'

Er werd geteld, gestaan, gezeten, handen opgestoken, gezongen, geklapt, gedanst, gefloten en muziek gemaakt. Na het optreden van Ronald werden per school twee kinderen en een leerkracht naar voren geroepen. Zij ontvingen allen de ingelijste overeenkomst, met de opdracht die op hun school te ondertekenen. Met het uitdelen van een traktatie in de vorm van fruit werd de bijeenkomst afgesloten.

Cultuurestafette

Met de start van het project op de Linde, gekozen vanwege het nieuwe schoolgebouw en de centrale ligging, is tevens een cultuurestafette op gang gebracht waarbij het stokje symbolisch na elke 10 dagen naar een van de andere aangesloten scholen binnen de OBO doorgegeven wordt. "Tot aan de zomervakantie is cultuur heel erg nadrukkelijk aanwezig op onze scholen, waarna we in een digitaal cultureel magazine met tekst, foto, film en geluid laten zien en horen wat er allemaal voorbij gekomen is. Het is zeker de bedoeling dat dit convenant in principe voor 'altijd' geldt," aldus de enthousiaste bestuurder. [l]