West-Brabants damkampioenschap 2018

OUDENBOSCH - In de vijfde ronde van het West-Brabantse damtoernooi kwamen enkele verrassende uitslagen op de borden, hetgeen erop duidt dat elke speler, ook de in rating wat lager geklasseerd, toch wedstrijdpunten kan behalen.

Richard Mertens van De Variant won zijn partij tegen Fré Vanderfeesten, speler bij De Schijf. Richard toverde twee opeenvolgende combinaties op het bord waarmee hij 7 schijven van zijn tegenstander wegsloeg, net wat te veel om er voor Fré nog wat van te kunnen maken. Roland Coray (De Variant) won verrassend van oude meester René Dusebout (BDV) met een stand met overmacht. John Abelshausen (De Schijf) behaalde wederom punten. Na een mooie overwinning tegen René Dusebout in de 4e ronde bracht hij zijn partij tegen de altijd sterk spelende Jan de Wolf (De Variant) tot een goed einde; door één verkeerde kantelde de partij voor Jan van winst naar verlies. John staat met deze zege met 8 punten bovenaan de ranglijst. Jan staat met 7 punten tweede, een positie die hij deelt met Dennis van der Ploeg (De Schijf), die een degelijk toernooi speelt en uit zijn partijen steeds voldoende punten haalt om in de kop van de ranglijst mee te draaien. Na zijn eerste twee partijen te hebben verloren lijkt tiltelverdediger Ferry Berkholst (BDV) nu toch op gang te zijn gekomen met overwinningen tegen Fré Vanderfeesten en Richard Mertens. Zijn partij tegen Rob van Lien moest worden uitgesteld. Helaas zag Johan Konings (De Variant) zich genoodzaakt zich uit het toernooi terugtrekken. In de Eerste klasse deed Piet Suijkerbuijk (De Schijf) goede zaken. Na de partij tegen Cees Pot te winnen wist hij ook de wedstrijd tegen Ethel Noordijk (BDV) tot een goed einde te brengen. Piet voert nu de ranglijst aan, gevolgd door Anton v. Brakel (BDV) die remise speelde tegen Cees Pot. Ton v.d. Eykel won zijn partij tegen ploeggenoot René van Oorschot.

Met nog twee wedstrijden te gaan blijven in beide klassen de verschillen nog klein, waardoor er nog volop spanning voor het eindklassement blijft bestaan. [l]