Het Saint Louisplein in de voorjaarszon
Het Saint Louisplein in de voorjaarszon Geert Hoppenbrouwers

Kapel van Saint Louis

OUDENBOSCH - Het voorjaar komt er aan. Tijd om er weer eens op uit te trekken. Het centrum van Oudenbosch biedt alle kansen voor een fijn dagje uit. In de winter is hard gewerkt om de Centrumroute door de kern van Oudenbosch te voltooien. Het asfalt is verdwenen, de snelheid is verlaagd en er zijn bomen aangeplant. Dat maakt het centrum een stuk aantrekkelijker voor voetgangers en fietsers. Het religieus erfgoed is daarmee nog toegankelijker geworden.

Het Paasweekend is zeer geschikt om een bezoek te brengen aan het centrum van Oudenbosch. Met de bekende Basiliek en de Kapel van het voormalige jongensinternaat Saint Louis biedt Oudenbosch een uniek stukje Rome in West-Brabant. Als u het Parelpad volgt komt u niet alleen langs het religieus erfgoed, maar passeert u ook enkele gezellige terrassen.

Vroeger

De Gidsen van Saint Louis vertellen u met veel plezier meer over de Broeders van Saint Louis die hier vroeger een jongensinternaat leidden, dat bekend stond in heel Nederland. De Gidsen ontvangen geregeld oud leerlingen van Saint Louis; soms vergezeld van hun kinderen en kleinkinderen. Het bijzondere is dat veel van de oorspronkelijk internaatsgebouwen nog aanwezig zijn. En dat niet alleen: de meeste gebouwen verkeren in goede staat en zijn verbouwd tot appartement of verzorgingshuis. Voor de voormalige ‘pensionaires’ is Saint Louis dus nog steeds herkenbaar. Zij kunnen hun kinderen en kleinkinderen aanwijzen waar ze les kregen, aten, sliepen en voetbalden. Want op de Grote Cour; het plein voor de Kapel, werden vroeger hele competities afgewerkt.

Open voor publiek

De Gidsen van Saint Louis stellen de Kapel elke woensdagen zondag tussen 13.30 en 16.30 uur open voor publiek. Op Eerste en Tweede Paasdag is de Kapel ’s middags ook open. Toegang gratis. Wilt u meer weten van Saint Louis of heeft u interesse in een rondleiding? Meer informatie: www.gidsenvansaintlouis.nl. [l]

Het Saint Louisplein in de voorjaarszon