Bertus van Hooijdonk, Marjan Huijsmans en Remy Bolmer al 30 jaar betrokken bij het zwembad. FOTO JOHAN WAGENMAKERS
Bertus van Hooijdonk, Marjan Huijsmans en Remy Bolmer al 30 jaar betrokken bij het zwembad. FOTO JOHAN WAGENMAKERS Foto: Johan Wagenmakers

Drie lintjes voor vrijwilligers Blankershove

OUD GASTEL - Burgemeester Jobke Vonk-Vedder heeft maandag maar liefst drie Koninklijke Onderscheidingen aan vrijwilligers van Stichting Zwembad Blankershove uitgereikt. Zowel de heren Bertus van Hooijdonk (72), Remy Bolmer (69) als mevrouw Marjan Huijsmans-Temmerman (62) werden vanwege hun verdiensten voor het Gastelse zwembad, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Het Gastelse zwembad werd in 1974 geopend door de toenmalige gemeente Oud en Nieuw Gastel in samenwerking met Stichting Sportfondsenbad. Al gauw bleek dat het exploitatietekort, zeker na een paar slechte zomers, jaarlijks in de honderdduizenden guldens liep. De gemeente wilde van het bad af en een aantal mensen onder leiding van Kees de Ridder kon met een lege kas aan de slag. De nieuw opgerichte stichting kreeg het voor elkaar: op 1 mei 1988 ging het bad gewoon open en ondanks alle beperkte financiƫle middelen ligt er tot op de dag van vandaag een prachtig bad, wat de trots van heel Oud Gastel is.

Vergadering
Met het houden van de jaarlijkse vergadering met Stichting Gastels Belang, die de centen voor de extra's van het zwembad in beheer heeft, werden de drie bestuursleden naar 't Veerhuis gelokt. Ondertussen was daar een ruimte gevuld met (oud)badmeesters, zwemmers, vrijwilligers, familieleden en genodigden. Nadat de vergadering door de burgemeester onderbroken werd en het gezelschap zich mengde tussen de aanwezigen, bleek dat er iets meer aan de hand was dan alleen het jubileum. Naast de felicitaties van de burgemeester voor het bereiken van deze mijlpaal, kregen drie van de medeoprichtersnamelijk een lintje opgespeld.

Van Hooijdonk
De heer van Hooijdonk is vanaf 1988, na de aangekondigde sluiting en privatisering, betrokken bij de doorstart van het gemeentelijk zwembad en medeoprichter van de Stichting Zwembad Blankershove. Tot op de dag van vandaag is hij als bestuurslid voornamelijk verantwoordelijk voor het technisch onderhoud, de veiligheid en externe contacten. Daarnaast is hij van 1982 tot 2004 vrijwilliger, bestuurslid en voorzitter van reddingsbrigade-zwemvereniging De Vuurtoren geweest. In deze rol steunde hij tevens activiteiten als de zwemvierdaagse en de Gastelse Triathlon. "Ik vond het al vreemd dat ik me per se moest scheren van mijn vrouw," merkte hij na de uitreiking lachend op.

Bolmer
Ook de heer Bolmer was zeer nauw betrokken bij de eventuele sluiting van het bad. Naast medeoprichter is hij vanaf 1988 tot heden voorzitter van de zwembadstichting en verantwoordelijk voor de representatie, fondsenwerving en de verkoop van abonnementen. "Dit lintje heeft ons geweldig verrast. Graag wil ik het verhaal van deze avond postuum opdragen aan die drie andere mannen van het eerste uur, die ons helaas ontvallen zijn," sprak hij. Evenals voorzitter Dick van Zuilichem van Stichting Gastels Belang refereerde hij daarbij aan het feit dat bij leven ook Kees de Ridder, Johan Vergouwen en Paul van der Heijden zeker in aanmerking voor dit lintje zouden zijn gekomen.

Huijsmans-Temmerman
Het penningmeesterschap, secretariaat en aansturen van de vele vrijwilligers is een rol die al vanaf de oprichting door mevrouw Huijsmans-Temmerman met verve wordt vervuld. Daarnaast is ze al vele jaren vrijwilliger en penningmeester bij de Zonnebloem. Haar man Piet roemde in zijn woordje onder andere haar gedrevenheid en accuratesse. "De centen moeten altijd kloppen, de administratie is op orde, ze brengt cake naar de oudere zwemmers en bij vrijwel alle activiteiten is ze present. We zijn trots op jou en op dat plaatje van een zwembad."[l]