Op het Groene Hart in Hoeven komt een natuurlijke speeltuin. ARCHIEFFOTO
Op het Groene Hart in Hoeven komt een natuurlijke speeltuin. ARCHIEFFOTO Foto:

Pleinplakkers en groene speeltuinen komen eraan

HALDERBERGE - Halderbergse kinderen kunnen komend jaar op heel veel plekken in een compleet nieuwe speeltuin spelen. Vorig jaar stond in het teken van het speeltuinenbeleid en dit jaar worden de aanpassingen daadwerkelijk gedaan.

DOOR VERA DE GEUS

Vorig jaar werd al bekend dat er maar liefst 22 speeltuintjes in de gemeente Halderberge zouden gaan verdwijnen. "Niet vanwege bezuinigingen zoals velen gedacht hebben. Maar op sommige speelplekken was zelden een kind aan het spelen. Dan moet je je afvragen of je zo'n speellocatie moet aanhouden", zo legde wethouder Jan Paantjens eerder al in de Bode uit.

Versleten

De eerste stappen zijn reeds gezet. Zo is er in oktober een voetbalkooi met kunstgras op de Darinkveld in Oudenbosch aangelegd. Dit had de voorkeur van de jongeren. Dit hadden zij liever dan een skatebaan op een
andere locatie. De skatebaan in Oud Gastel is ook verwijderd nadat de jeugd had aangegeven dat het versleten exemplaar wat hen betreft niet vervangen hoefde te worden. Over wat er wel moet komen, is tijdens twee informele bijeenkomsten besproken. Een groot gedeelte van deze ideeën is in november al gerealiseerd. Dit voorjaar worden puntjes op de i gezet.

Stichting Groen Ontmoet

Verder komt er in Oud Gastel een buurttuin. Het gaat om een project van Stichting Groen Ontmoet dat aan de Kerkstraat uitgevoerd wordt. De speellocatie wordt herontwikkeld en de leden van de stichting hebben een ontwerp gemaakt voor een buurttuin waarin natuurlijk spelen, ontmoeten en moestuinieren centraal staan. "We geven Groen Ontmoet zoveel mogelijk vrijheid, maar houden een vinger aan de pols met het oog op veiligheid. Het ontwerp wordt eigenhandig gerealiseerd door Groen Ontmoet met behulp van subsidies en sponsoring", aldus het college.

Buurtpark

Zoals het er nu naar uitziet, gaat de gemeente in de loop van dit jaar verder aan de slag met de locatie aan de Br. Christofoorlaan. In 2016 werd er al een werkgroep opgericht om deze speellocatie en het speelplein van de onderbouw van basisschool De Klinkert te renoveren tot buurtpark. Er zijn ontwerpen gemaakt en de gemeente en de Borgesiusstichting trekken samen de portemonnee, aangevuld door een subsidie van de Rabobank. Er zijn echter een aantal bezwaren van buurtbewoners binnengekomen. "We zoeken naar een oplossing, maar verwachten in de loop van dit jaar aan de slag te gaan", aldus de gemeente. Door middel van 150 handtekeningen van enthousiaste bewoners van wijk Pagnevaart Oost is ervoor gezorgd dat een aantal speeltoestellen op het speelterrein aan de Jasmijnlaan werd uitgebreid, zodat kleinere kinderen ook terecht konden in deze speeltuin. Er komen op korte termijn extra speeltoestellen. Ook wordt er gewerkt aan een speelbos in Oud Gastel.

Advocatenhof

Bosschenhoofd staat ook op de planning. "Vanwege het grote aantal kinderen in de jonge nieuwbouwwijk rond het Advocatenhof komt er een tijdelijke speellocatie met drie verplaatsbare speeltoestellen", aldus de gemeente. Grootschalige renovatie vindt momenteel plaats op het Groene Hart in Hoeven. De waterbergingskelder is bijna gereed en op korte termijn wordt er een natuurlijke speeltuin aangelegd. De Duiventoren in Oudenbosch wordt opgefleurd met pleinplakkers en de speeltoestellen aan de Zoutlaan worden vervangen. Bij de wijk Markhaven komt eindelijk ook een speeltuin. "Al jaren geleden hebben bewoners hierom gevraagd, maar er was geen geschikte locatie. Met de uitbreiding van de wijk ontstaat wel een ruimte die geschikt is als speellocatie. Ook komt er een picknicktafel. [l]