Het bestuur van V&L wil haar leden niet in de steek laten en vraagt om extra handen. FOTO ELS ROMMERS
Het bestuur van V&L wil haar leden niet in de steek laten en vraagt om extra handen. FOTO ELS ROMMERS Foto: Els Rommers

Turnvereniging Vlug en Lenig luidt noodklok

OUD GASTEL – Het 73-jarige Vlug en Lenig heeft ernstig behoefte aan bestuursleden en helpende handen. "Onze ruim 150 leden tellende gymnastiek- en turnvereniging is verder op alle fronten supergezond", benadrukt het nu nog driekoppige bestuur. "Maar de voorzitter neemt aan het eind van het seizoen afscheid en dan wordt de nood wel erg hoog. Willen wij onze identiteit behouden, hebben we dringend hulp nodig. Dus bij deze een oproep aan iedereen die affiniteit heeft met de jeugd en het verenigingsleven. Kom ons versterken!!"

DOOR ELS ROMMERS

"Van oudsher zijn we een echte dorpsvereniging", vertellen Sandra Magielse en Hans de Wijs, beiden al jarenlang aan Vlug en Lenig verbonden. Sandra vervult nu nog de rol van voorzitter, maar zal die taak overdragen. Hans was al een poos secretaris toen de penningmeester wegging en hij die werkzaamheden erbij nam. "Vroeger gingen de meisjes op turnen of gymnastiek en de jongens gingen voetballen. Veel andere sporten waren er niet. Tel daarbij op dat mensen toen meer vrije tijd hadden, waardoor er nooit gebrek was aan vrijwilligers. Dat is nu wel anders", verzuchten zij.

Gastvrije vereniging
"Waar andere verenigingen kampen met teruglopende ledenaantallen, hebben wij bepaald niet te klagen", vervolgen zij. "We krijgen zelfs aanmeldingen vanuit andere gemeentes. Onze vereniging staat bekend om haar kwaliteit, maar ook om de gezellige, gastvrije sfeer. Plezier en sportiviteit staan bij ons voorop, in die volgorde. Er zijn verschillende groepen, verdeeld naar leeftijd en niveau. Onze jongste leden zijn anderhalf jaar oud. Recreanten kunnen vrijblijvend meedoen aan de door ons aangeboden wedstrijden. In de selectiegroep zitten de talenten en zit je in de wedstrijdgroep, dan doe je mee aan regionale toernooien. Tot slot hebben we nog de Freerunners."

Maatschappelijke rol
"Naast de lessen die we aanbieden, organiseren we allerlei leuke activiteiten", legt het tweetal verder uit. "Zo houden we jaarlijks een zomerkamp, vieren we Sinterklaas en doen we mee aan de straatspeeldag en aan Koningsdag. In 2018 geven we tijdens de Koningsspelen voor het eerst een clinic op de Bredeschool in Oud Gastel. Maatschappelijk dragen we graag een steentje bij, maar dat moet wel kunnen qua organisatiecapaciteit. Nu al moeten we keuzes maken, want het leiden van een vereniging lijkt soms bijna op het runnen van een bedrijf. Dat is niet erg, zolang je de taken maar over voldoende mensen kunt verdelen. En dat is bij ons niet."

Oproep
"We hebben al diverse oproepen gedaan op Facebook, de vrijwilligerscentrale Halderberge ingeschakeld, ouders en leden uit de seniorengroep aan hun jasjes getrokken, maar kennelijk heeft niemand tijd", vatten Hans en Sandra de koe bij de hoorns. "En als we niemand kunnen vinden, moeten we straks drastische beslissingen nemen om het voortbestaan van deze prachtige vereniging met haar rijke verleden te waarborgen. Als je zoveel leden hebt, moet je toch niet aan fuseren denken? Dus nodigen we via de Bode iedereen die ons wil helpen uit om zich aan te melden. Dat kan via emailadres info@venloudgastel.nl."

Voldoening
Graag willen we versterking in de gelederen van onze turnleiding en juryleden. Daaraan gekoppelde cursussen faciliteren wij uiteraard. Ook zoeken we mensen die mee willen denken over bestuurlijke zaken of die hun tanden willen zetten in de communicatie, waaronder PR en social media, de ledenadministratie, sponsoring of het materiaalbeheer. Als iemand een half uurtje in de week tijd voor ons kan vrijmaken, zijn we al blij. Met één of twee uur per week maak je ons dolgelukkig. Onder het motto: vele handen maken licht werk, kunnen we niet alleen de werklast verdelen, maar ook onze vereniging nog meer op de kaart zetten. Je krijgt er heel veel voldoening voor terug. Gegarandeerd!" [l]