Iedere vijf jaar controle op illegaal grondgebruik

HALDERBERGE - De gemeentelijke administratie wat betreft de reststroken is weer op orde. Maar liefst 887 dossiers zijn onder de loep genomen. In totaal is er voor ruim zes ton grond overgenomen.

DOOR VERA DE GEUS

Maar liefst 887 stukken grond die officieel van de gemeente waren, werden illegaal gebruikt door inwoners van Halderberge. Dat bleek in het voorjaar van 2015 uit een inventarisatie. De gemeente wilde daarvan af en zette daarom een groots project op duidelijkheid te scheppen. Iedereen die grond van de gemeente, soms per ongeluk, gebruikt zonder dat de gemeente daar toestemming voor heeft gegeven, kreeg de mogelijkheid om de grond te kopen. Zo wilde de gemeente het aantal stroken dat ze in bezit had aanzienlijk verminderen.

Huis te koop

Dat lijkt gelukt. Van de 887 adressen worden er nu 234 gehuurd, 152 stukken grond zijn verkocht. In zestig gevallen nam de gemeente de grond terug. 77 keer was de zaak verjaard en werd de grond eigendom van de bewoners. 76 dossiers konden nog niet worden gesloten, bijvoorbeeld omdat een huis te koop staat. Er zijn 228 dossiers komen te vervallen. 46 inwoners kregen een gedoogbrief, omdat er sprake was van illegaal grondgebruik van minder dan vijf vierkante meter. Wethouder Jan Mollen geeft aan dat de gemeente het onderzoek iedere vijf jaar zal herhalen. "Zo blijft het behapbaar", zo zegt hij. [l]