Vorig jaar werd de samenwerking met De Kringloper aangegaan. ARCHIEFFOTO PETER BRAAKMANN
Vorig jaar werd de samenwerking met De Kringloper aangegaan. ARCHIEFFOTO PETER BRAAKMANN Foto: Peter Braakmann

Werk Voorop hoeft niet te verdwijnen

HALDERBERGE - Stichting Werk Voorop blijkt zo succesvol dat de gemeente Halderberge en de Kringloper de samenwerking voor nog een jaar verlengen. De kledingbeurs en de afdeling fietsreparatie worden uitgebreid met een ICT-project, zodat Halderbergse minima naast kleding en fietsen nu ook computers tegen een gereduceerd tarief kunnen kopen. Wethouder Frits Harteveld is meer dan blij met de voortzetting én de uitbreiding.

DOOR VERA DE GEUS

Werk Voorop bestaat sinds in 2008. Binnen het project worden maximaal vijftien Halderbergenaren met een Wwb-uitkering begeleidt. Ze vinden er een werkplek totdat ze een reguliere baan hebben gevonden. Een ander belangrijk onderdeel is de kledingbeurs waar minima gratis kleding uit mogen zoeken en de fietsreparatie waar mensen met een laag inkomen fietsen tegen een minimaal bedrag kunnen laten repareren. Ook worden er fietsen tegen een symbolisch bedrag verkocht.

Subsidie

Vorig jaar verkeerde Werk Voorop in zwaar weer in die zin dat de landelijke subsidie werd stopgezet. Er kwam echter dankzij een samenwerking met De Kringloper een doorstart om te voorkomen dat er een einde kwam aan het werk van de stichting dat in Halderberge als ontzettend waardevol wordt beschouwd. De officiële opening was op 1 mei en sindsdien vonden er twaalf mensen met een uitkering een dagbesteding. Volop minima maakten van de mogelijkheid gebruik om kleding of een fiets gratis of goedkoop af te nemen.

Dagbesteding

Dit alles gebeurt locatie op het voormalige VES-terrein. De werkplaats is minimaal 36 uur per week open. "Er is altijd iemand van de Kringloper aanwezig voor de begeleiding en op die manier konden we de werkzaamheden gewoon voorzetten", zo vertelt wethouder Frits Harteveld over het eerste jaar. Afspraak met de Halderbergse gemeenteraad was dat een en ander na een jaar geëvalueerd zou worden. "Dat is nu gebeurd", aldus Harteveld.

'Dit is een waardevolle aanvulling op het huidige aanbod van Werk Voorop'

"Het is ontzettend goed ontvangen door onze minima. Zij zijn blij dat ze voor kleding en fietsen terecht kunnen. Daarnaast is het voor maximaal vijftien mensen ook een hele mooie dagbesteding én de mogelijkheid om eventueel door te stromen naar regulier werk. Ze komen in ieder geval weer in het ritme en doen weer mee aan de maatschappij", zegt hij.

Opvullen

In totaal kunnen vijftien Halderbergenaren aan de slag via de samenwerking. "Het afgelopen jaar zijn er twaalf mensen geplaatst, maar het is zeker de insteek om alle vijftien plekken in te vullen. Ze zijn namelijk enorm waardevol en het is zonde om dit niet optimaal te benutten. Het is echter wel zo dat we de ervoor voor willen zorgen dat de mensen er ook echt op hun plek zitten. Het is dus niet alleen een kwestie van opvullen", legt hij uit.

Computers

Zowel de gemeente Halderberge als de Kringloper zijn tevreden over de voortgang van Werk Voorop.

'Plek voor maar liefst
vijftien mensen'

Daarom is het plan om het project het komende jaar voort te zetten en ook wordt al voorzichtig vooruit gekeken naar het jaar erna. Bovendien wordt Werk Voorop uitgebreid met een ICT-afdeling. "De medewerkers gaan computers repareren en installeren. Zo kunnen minima tegen een gereduceerd tarief hun computer laten maken of om er eentje te kopen. Ik denk dat dat ene waardevolle aanvulling zal zijn op het huidige aanbod", besluit Harteveld. [l]