Dit jaar mogen ook eerste- en tweedeklaasers van de middelbare school deelnemen. ARCHIEFFOTO PETER BRAAKMANN
Dit jaar mogen ook eerste- en tweedeklaasers van de middelbare school deelnemen. ARCHIEFFOTO PETER BRAAKMANN Foto: Peter Braakmann

Halderbergs Talent slaat nieuwe weg in

HALDERBERGE - De talentenjacht Halderbergs Talent wordt in een iets ander jasje gestoken. Voorheen konden leerlingen zich alleen aanmelden via hun school, maar nu kun je ook een video uploaden. Daarnaast mogen ook leerlingen uit de eerste twee klassen van de middelbare school meedoen aan Halderbergs Talent. De drie winnaars mogen optreden tijdens de uitreiking van de Cultuurprijs op 6 oktober.

DOOR VERA DE GEUS

Vijf jaar geleden werd de lokale talentenjacht in het leven geroepen om cultuur onder jongeren in een ander daglicht te stellen. Onder de naam Halderbergse gots Talent betraden Halderbergse basisschoolleerlingen het podium om zich van hun beste kant te laten zien. "We hebben de naam moeten veranderen, want SBS6 was bang voor concurrentie", grapt wethouder Jan Paantjens. "We hebben gekozen voor Halderbergs Talent en dat is eigenlijk al vier jaar een groot succes geweest. Je staat ervan versteld wat die kinderen kunnen en het is zelfs zo dat sommige kinderen die bij ons op het podium stonden kort erna gewoon nationale en internationale titels in de wacht sleepten", zegt hij.

Video

Zang, dans, muziek... Het mag allemaal tijdens Halderbergs Talent. "Voorheen kon je je alleen via de basisscholen aanmelden, maar die mogelijkheid breiden we uit. Sommige scholen besteden hier wat minder aandacht aan en dat is het jammer dat kinderen om die reden niet meedoen. Daarom kunnen kinderen nu een video insturen naar de jury met burgemeester Jobke Vonk-Vedder als voorzitter. Ook kiezen we ervoor om niet alleen Halderbergse leerlingen uit groep 5, 6, 7 en 8 van het basisonderwijs mee te laten doen. Om de doelgroep te vergroten mogen nu ook leerlingen uit de eerste en tweede klas van de middelbare school meedoen.

Voorronde

De eerste officiƫle voorronde is op woensdag 6 juni vanaf 14.00 uur. "Tijdens deze voorronde kan het talent in het gemeentehuis getoond worden aan een speciaal hiervoor samengestelde jury. Wanneer leerlingen die dag niet aanwezig kunnen zijn, kan bij de aanmelding een filmpje ingestuurd worden. Deze filmpjes worden dezelfde middag bekeken. Degenen die doorgaan naar de finale, krijgen dat aan het einde van de dag te horen", aldus de gemeente. De finale is op vrijdag 21 september vanaf 19.00 uur in Cultureel Centrum Fidei et Arti in Oudenbosch. "Onder aanmoediging van vele fans wordt dan de top drie van Halderberge bekend gemaakt. Deze talenten mogen hun optreden nog een keer vertonen tijdens de uitreiking van de Cultuurprijs Halderberge op zaterdag 6 oktober 2018 in Fidei et Arti", zegt de gemeente.[l]

Aanmelden
Aanmelden kan voor 24 mei via een aanmeldformulier op
https://www.halderberge.nl/cultuurmaand-en- open-monumentendag.