Maandagmorgen werden twee broers opgepakt in de Spuilaan. FOTO PETER BRAAKMANN
Maandagmorgen werden twee broers opgepakt in de Spuilaan. FOTO PETER BRAAKMANN Foto: Peter Braakmann

Turkse moskee schrikt van terrorisme-verdachten

OUDENBOSCH - Dat twee Nederlands-Marokkaanse mannen uit Oudenbosch een aanslag wilden plegen op het Turkse consulaat is heftig. Dat de Turkse consul-generaal over anderhalve week de Turkse moskee in Oudenbosch komt openen, zorgt nog eens extra voor onrust. Dat zegt bestuurslid Selim Sahin, bestuurslid van de Turkse moskee in Oudenbosch.

Hij is enkele minuten na de bekendmaking van het bericht niet in paniek, maar wel geschrokken. "Het is sowieso schrikken om te vernemen dat iemand het op de Turkse gemeenschap heeft gemunt. Als ze in Rotterdam zouden wonen, zou het nog anders voelen, maar ze wonen dus gewoon een paar straten verderop", zegt Selim.

Consul-generaal

Het bestuur van de Turkse moskee is al een jaar bezig met het voorbereiden van de opening van de verbouwde moskee. Niet alleen burgemeester Jobke Vonk-Vedder is bij de opening aanwezig, want ook Sadin Ayyildiz, de Turkse consul-generaal uit Rotterdam, houdt een toespraak. "Dan vraag je je toch wel even af, of ze het niet op onze moskee gemunt hebben", zo zegt het bestuurslid.

Opening

Wat Sahin betreft gaat de opening gewoon door. "Tenzij de politie aanwijzigingen heeft dat het niet veilig is natuurlijk. Of Ayyildiz nog komt, dat moeten we ook nog even afwachten. We hebben het bericht pas net vernomen.[l]