Stichtingsvoorzitter William Vermunt praat de aanwezigen over een groot aantal zaken bij. FOTO JOHAN WAGENMAKERS
Stichtingsvoorzitter William Vermunt praat de aanwezigen over een groot aantal zaken bij. FOTO JOHAN WAGENMAKERS Foto: Johan Wagenmakers

Heikele punten aan de orde in Stampersgat

STAMPERSGAT - Op het dorpsberaad van de Samenstichting Stampersgat passeerden een groot aantal onderwerpen de revue. Zo'n 60 belangstellenden waren op de bijeenkomst in het dorpshuis afgekomen.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

De Samenstichting Stampersgat houdt zich al enkele jaren bezig met het wel en wee van het dijkdorp. Enkele voorbeelden hiervan zijn het maaien van de waterkant van de Suikersingel, het aanleggen van een ijsbaan, het renoveren van de feestverlichting, het opstarten van een Whats App buurtpreventie en nauwe betrokkenheid bij de woningbouw. "Met gepaste trots kan ik melden dat we vorig jaar de veiligste kern binnen de gemeente Halderberge waren," zegt stichtingsvoorzitter William Vermunt.

Woningbouw
Wat betreft woningbouw zijn enkele weken terug 18 appartementen aan de Markiezaatstraat opgeleverd. Deze bestaande woningen zijn door woningstichting Woonkwartier geheel gerenoveerd en aangepast aan de huidige én toekomstige tijd. Enkele aanwonenden ondervinden momenteel parkeeroverlast en kaalslag door het verwijderen van bossages, maar dit wordt tussen Woonkwartier en gemeente binnenkort nader besproken. De bouwplannen in de Brugstraat zijn al vergevorderd, maar hebben nog te maken met vier bezwaren van omwonenden. Verder zijn er plannen om rondom de kerk enkele starters- en of seniorenwoningen te bouwen.

Mostert
Het voormalige Staalunie-terrein, momenteel in gebruik door de firma Mostert voor opslag van tweedehands wagens en bussen, is voor veel Stampersgattenaren een doorn in het oog. Het terrein oogt ernstig vervuild, er liggen bergen puin en veel wagens staan - volgens de gemeente in tegenspraak met het bestemmingsplan - buiten geparkeerd. Eigenaar Piet Mostert en gemeentewoordvoerder Martin van den Ouden kwamen op verzoek een en ander toelichten en lieten weten dat er binnenkort een uitspraak komt van de Raad van State over deze netelige kwestie, waarbij ook de door de gemeente reeds opgelegde dwangsommen van in totaal € 75.000 op het spel staan. "Volgens het bestemmingsplan moet ik inderdaad alles binnen opslaan, maar mag ik buiten parkeren. Dus sta ik in mijn recht," aldus Mostert.

Waterpicknicktafels
Aan de orde kwam verder het wellicht verplaatsen van de bushalte aan het eind van de Dennis Leestraat naar de rondweg en het inrichten van een bussluis. Dit om met name op zaterdag een busverbinding in het dorp te behouden. In het kader van het Waterpoort-project is Stampersgat bezig om het water meer te betrekken bij het dorp. Het dorp - ooit op deze plek ontstaan vanwege de ligging aan het water - krijgt naast de bestaande steiger zogenaamde waterpicknicktafels. Een vijftal in hoogte variërende zitplaatsen om te vissen, elkaar te ontmoeten, om als podium te gebruiken, voor bootverhuur en om te verblijven. Wat betreft het Agro Food Cluster kon Vermunt melden dat alle percelen voor de glastuinbouw volledig uitgegeven zijn en voor het industrieterrein nog enkele opties mogelijk zijn.

Camping
Tot slot werden er door Vermunt nog enkele actuele zaken aangestipt: "Brabant Water gaat een stalen transportleiding vervangen, die dwars door de Dennis Leestraat loopt, waardoor in de zomer van dit jaar enkele straten in het dorp afgesloten worden." En naar aanleiding van de geruchten over de bestemming van de in andere handen gekomen camping kon William melden: "De nieuwe eigenaar is een tuinder die in het aardbeienseizoen gedurende enkele maanden zijn werknemers hier huisvest, maar zeker ook daarnaast de camping gewoon gaat runnen." [l]