John Schouw samen met zijn vrouw Liesbeth en diverse soorten fruit. Daar is hij letterlijk en figuurlijk groot mee geworden. FOTO FRANS VAN DER BOM
John Schouw samen met zijn vrouw Liesbeth en diverse soorten fruit. Daar is hij letterlijk en figuurlijk groot mee geworden. FOTO FRANS VAN DER BOM Foto: Frans van der Bom

Schouw Informatisering viert 20-jarig bestaan

ETTEN-LEUR - Sinds 1998 richt Schouw Informatisering in Etten-Leur zich volledig op het automatiseren van bedrijven in de voedingsmiddelenbranche. De oprichter van het bedrijf, John Schouw, staat stil bij het feit dat hij precies 25 jaar geleden in de garage van zijn woning in Hoeven de fundamenten voor zijn succesvolle bedrijf legde. Samen met al zijn medewerkers is met een gezellig feest stil gestaan bij beide mijlpalen.

DOOR FRANS VAN DER BOM

John Schouw was op de basisschool al een gedreven manneke. Tijdens een taalles kwam hij de uitdrukking 'Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje' tegen. Toen al voegde hij hieraan toe: "Maar ik word een rijksdaalder!" Nog later werd het zijn streven om in de Quote 500 terecht te komen. Of deze doelstellingen behaald zijn laten we hier maar even in het midden. Wel volgde hij de HTS Electro met goed gevolg. Eenmaal hier afgestudeerd was het computertijdperk in opkomst en begon hij met programmeren in zijn garage aan zijn huis in Hoeven, om na vijf jaar samen met zijn echtgenote Liesbeth het huidige bedrijf Schouw Informatisering (SI) te beginnen.

Internationaal
Gedurende de afgelopen twintig jaar is SI uitgegroeid tot een internationaal opererende organisatie met meer dan 130 medewerkers, die zich hebben gespecialiseerd in het ontwikkelen van typische standaardsoftware voor groepen afnemers met voor hen specialistische wensen in de food branche.
Naast de ontwikkeling van deze specifieke standaard software heeft Schouw Informatisering vier zelfsturende teams opgericht om haar klanten nog beter te helpen. Zo zijn er het team AGF (Aardappelen-Groente-Fruit), wat dagelijks ruim veertig AGF-handelaren helpt met het optimaal afstemmen van hun vraag en aanbod; het team Food Enterprise ondersteunt grote klanten die vaak internationaal opereren over meerdere vestigingen; het Team Food MKB+ ondersteunt een scala aan MKB klanten met programmeren en tot slot het Team Data Management, dat helpt bij het opzetten rondom data beheer in de breedste zin van het woord.
In allerlei branches, zoals AGF, brood en banket, vis, vlees, zuivel, zoetwaren en nog veel meer is Schouw internationaal ondersteunend en met implementaties aanwezig. Sinds 2009 worden IT medewerkers ook binnen het eigen bedrijf van Schouw opgeleid: van alle 130 medewerkers zijn er momenteel ruim veertig afkomstig uit eigen opleidingen.

Trots
Sinds december 2016 is SI gevestigd op een prominente moderne eigen stek aan de Bredaseweg in Etten-Leur. Dit is toch wel dé trots van John Schouw. Onlangs kwam er een nieuwe klant in dit moderne kantoorpand en die liet zich spontaan ontvallen: "Als je hier binnenkomt voel je gewoon dat het allemaal en helemaal klopt!"
John Schouw vindt het enorm belangrijk om een prettig intern klimaat te scheppen, waarin de medewerkers worden gestimuleerd verder te groeien en te specialiseren. De vier belangrijkste waarden voor zijn bedrijfscultuur zijn: lol en plezier in het werk hebben, betrouwbaarheid, respect en ondernemerschap. Dit alles leidt tot een gezond werkklimaat, waar het ziekteverzuim nog geen 1 procent bedraagt.

Feest
Samen met het voltallige team van collega's is vorige week het twintigjarig bestaan met een gezellige feestavond gevierd. De komende jaren hoopt John Schouw niet meer zozeer de manager van zijn bedrijf te zijn, maar veel meer een stimulator, inspirator en motivator met veel vertrouwen in de toekomst. [l]