Het college van de gemeente Halderberge van de periode 2014-2018. ARCHIEFFOTO
Het college van de gemeente Halderberge van de periode 2014-2018. ARCHIEFFOTO Foto: Gemeente Halderberge

Nieuw college laat niet lang meer op zich wachten

HALDERBERGE - De coalitiepartijen VVD, Lokaal Halderberge en WOS gaan samen verder en werken momenteel aan een concept raadsprogramma. Opvallend is dat inwoners van de gemeente Halderberge er hun licht over mogen laten schijnen. Hun inbreng wordt door de drie partijen meegenomen in de definitieve versie. Informateur Jean Pierre Schouw is tevreden over de gang van zaken: "De gesprekken verlopen in goede harmonie. Ik heb alle reden om mijn vertrouwen uit te spreken dat het de drie partijen lukt een breed gedragen conceptprogramma af te leveren."

DOOR VERA DE GEUS

Twee openbare debatten moesten na de verkiezingen duidelijk maken welke mogelijke coalities onderzocht gaan worden. Dat is besloten nadat alle partijen van de gemeenteraad in Halderberge instemden met het procesvoorstel van Thomas Melisse, lijsttrekker van de VVD. Zijn partij werd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart de grootste. VVD, Lokaal Halderberge en WOS vonden elkaar streven ernaar om maximaal draagvlak te creƫren voor het raadsprogramma.

Interactie
Voor het eerst komt het raadsprogramma met inbreng van de inwoners tot stand. Op 8 mei wordt het concept waaraan de drie politieke partijen hebben gewerkt besproken met de politieke fracties, inwoners, ondernemers, belangenverenigingen en instellingen. "We beogen niet alleen brede steun voor het programma binnen de gemeenteraad, want we willen heel Halderberge de mogelijkheid geven om te reageren op het concept raadsprogramma", aldus de nieuwe coalitie. De drie partijen gaan vervolgens aan de slag om deze inbreng zoveel mogelijk te verwerken in het definitieve concept. "Zo komt er op interactieve wijze een breed gedragen akkoord tot stand."

Voortgang

VVD, Lokaal Halderberge en WOS verwachten dat op donderdagavond 24 mei het definitieve raadsprogramma kan worden vastgesteld en de raad de wethouders kan benoemen. "Daarna kan het college aan de slag", zo zeggen zij. Informateur Jean Pierre Schouw is tevreden over de voortgang. "De gesprekken verlopen in goede harmonie. Ik heb alle reden om mijn vertrouwen uit te spreken dat het de drie partijen lukt een breed gedragen conceptprogramma af te leveren", zo zegt hij. [l]